Zwemwater in meeste Europese badplaatsen van uitstekende kwaliteit

In meer dan 85 procent van de gecontroleerde badplaatsen in Europa was het zwemwater vorig jaar van "uitstekende" kwaliteit. Dat blijkt uit het rapport waarmee het Europees milieuagentschap (EEA) naar jaarlijkse traditie toeristen wil informeren in de aanloop naar het vakantieseizoen. Aan de Belgische kust was de kwaliteit van het zwemwater bijna overal uitstekend.

In 85,1 procent van de meer dan 21.800 gecontroleerde badzones bleek het zwemwater vorig jaar te voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen voor schoon water. Dat is nagenoeg hetzelfde percentage als vorig jaar. Wie in Cyprus, Malta, Oostenrijk of Griekenland een duik waagt, is nagenoeg zeker van schoon water. Meer dan 97 procent van de badplaatsen in die landen haalde de hoogste norm.

In 95,4 procent van de badplaatsen haalde het water vorig jaar de Europese minimumnorm. Dat percentage ligt wat lager dan in 2017, maar dat heeft volgens het EEA grotendeels te maken met het openen van nieuwe badzones, waarover nog onvoldoende gegevens beschikbaar zijn om een Europese klassificatie mogelijk te maken.

Kwaliteit zwemwater gedaald in Italië en Spanje

Als "slecht" werd de waterkwaliteit vorig jaar beoordeeld in iets meer dan 300 badzones, of 1,3 procent van het aantal gecontroleerde zones. In de populaire vakantiebestemmingen Spanje en Italië steeg het aantal zones met slechte waterkwaliteit zelfs: van 38 naar 50 in Spanje en van 79 naar 89 in Italië.

Dit rapport zegt niets over vervuiling door plastic bijvoorbeeld. Daar hebben we wel nog werk aan

Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur Europees Milieuagentschap

In België kreeg één badzone aan de Semois, in Bouillon in de provincie Luxemburg vorig jaar een "slecht" rapport. De overige 114 zones voldeden allemaal aan de minimumnorm. In 101 zones was het water zelfs van uitstekende kwaliteit. Met name op de ruim veertig gecontroleerde plaatsen aan de kust hoeven de toeristen zich geen zorgen te maken. Het zwemwater was er vorig jaar overal van uitstekende kwaliteit. Enkel op één plaats in Oostende was de waterkwaliteit "voldoende" in plaats van "uitstekend".

Ontdek op deze interactieve kaart van Europa waar het zwemwater de beste kwaliteit heeft.

De kwaliteit van het water wordt gekwalificeerd op basis van de hoeveelheid fecale bacteriën die wordt ontdekt. De belangrijkste bronnen van vervuiling zijn rioolwater en water dat van boerderijen en landbouwgrond wordt afgevoerd. Over het algemeen is de kwaliteit van het zwemwater in Europa de voorbije vier decennia aanzienlijk verbeterd, onderstreept het EEA.

Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van het Milieuagentschap, is tevreden met de goede resultaten: "Het bevestigt de inspanningen die de lidstaten de afgelopen 40 jaar hebben gedaan, vooral op het gebied van afvalwaterzuivering. Toch zeggen deze resultaten niets over de vervuiling door plastic bijvoorbeeld. Daar moet de komende tijd verder aan gewerkt worden." 

Meest gelezen