Videospeler inladen...

Na 50 jaar excuses politie New York voor raid in homocafé waardoor strijd voor holebirechten in stroomversnelling kwam

Een halve eeuw na datum heeft de politie van New York zich voor het eerst formeel geëxcuseerd voor de politie-inval in de "Stonewall Inn", een bekend holebicafé. Bij de raid ontstonden rellen die algemeen worden beschouwd als het begin van de strijd voor holebirechten in de Verenigde Staten. 

In de vroege uren van 28 juni 1969 viel de politie van New York binnen in de Stonewall Inn. Dergelijke politieacties tegen homo-etablissementen waren toen niet ongewoon, maar op die zaterdagavond nu bijna 50 jaar geleden hadden de uitbaters en aanwezigen besloten om zich te verzetten. Er ontstonden rellen en verschillende mensen werden opgepakt.

Ook in de daaropvolgende nachten bleef het onrustig in de buurt, het begin van de strijd voor gelijke rechten en emancipatie voor holebi's. Om de eerste verjaardag van de inval te herdenken, werd op 28 juni 1970 een demonstratie georganiseerd die algemeen wordt gezien als de eerste Pride.

"Stonewall was het beginpunt voor homo's zoals de Bastille (waarvan de bestorming de Franse Revolutie inluidde, red.) dat was voor de Fransen", omschrijft historicus David Carter het gebeuren in zijn boek "Stonewall: The riots that sparked the Gay Revolution".

1969/Daily News, L.P. (New York)

Excuses

Formele excuses waren er tot nog toe nooit gekomen van de New Yorkse politie. Daar heeft politiecommissaris James P. O’Neill nu verandering in gebracht, op een veiligheidsbriefing naar aanleiding van de komende Pride-evenementen in New York.

"Wat is gebeurd, had nooit mogen gebeuren. De acties van de New Yorkse politie waren verkeerd. De handelingen en de wetten waren discriminatoir en onderdrukkend. Daarvoor bied ik mijn verontschuldigingen aan."

Journalist en auteur Mark Segal, die destijds participeerde aan de opstanden bij Stonewall, hoopt dat commissaris O'Neill naar aanleiding van de 50e verjaardag nog verder gaat. "Hij zou naar de Pride-optocht op 30 juni moeten komen om ons persoonlijk zijn excuses aan te bieden. Op die manier zouden we een hoofdstuk kunnen afsluiten."

Bekijk hieronder het filmpje met de excuses.

Videospeler inladen...

Stonewall Inn

Vandaag de dag is de Stonewall Inn nog steeds een drukbezocht holebi-etablissement in New York, al is het al lang niet meer het originele café van destijds. In 2016 kreeg het de titel van "nationaal monument", het eerste nationale monument in de VS dat gewijd is aan homorechten.

AFP or licensors

Meest gelezen