2017 Invision

Amerikaanse muzikant Dr. John is overleden

De Amerikaanse muzikant Dr. John is overleden. Hij werd 77 jaar. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt op zijn Twitter-account. Hij combineerde verschillende genres, van blues over pop tot jazz, boogiewoogie en rock-'n-roll. Hij stond bekend voor zijn opmerkelijke stem en extravagante outfits. 

Dr. John werd geboren als Malcolm John Rebennack in New Orleans op 20 november 1941. In de jaren 50 trad hij op met verschillende bands in zaaltjes en clubs in New Orleans. Hij speelde gitaar, maar schakelde over op piano toen een van zijn vingers getroffen werd door een kogel. Als sessiemuzikant werkte hij in de jaren 60 samen met Sonny & Cher en Canned Heat.

In 1968 bracht hij zijn eerste soloalbum uit als Dr John The Night Tripper. "Gris-gris" was een groot succes. Hij combineerde verschillende muziekstijlen met bezwerende gezangen en voodoo-ritmes. Zijn optredens waren zeer extravagant, met kostuums, pluimen, glitter en voodoorituelen. Hij is wellicht het bekendst van zijn hit uit 1973 "Right place, wrong time". 

Bekijk en beluister hier "Right place, wrong time":

Dr. John won tijdens zijn carrière zes Grammy Awards en werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij nam 35 albums op. Op zijn albums staan bijdrages van onder meer Eric Clapton, Mick Jagger, Bob Dylan, Bette Midler en Doug Sahm. Hij werkte ook als sessiemuzikant, producer en componist van filmmuziek. 

In 2013 werd zijn album "Locked down" bekroond met een Grammy Award. Op het album raakte hij zijn drugsverleden aan (hij overwon een heroïneverslaving), zijn tijd in de gevangenis (hij kreeg een celstraf van twee jaar in verband met drugs in de jaren 60) en zijn pogingen om de relatie met zijn kinderen te herstellen. Hij was twee keer getrouwd en zei in interviews dat hij "veel kinderen" had. 

Dr. John overleed gisteren aan een hartaanval, liet zijn familie weten via een tweet:

Meest gelezen