Belgische economie en koopkracht van gezinnen groeien, begrotings­tekort verslechtert

De Nationale Bank (NBB) verwacht de komende drie jaar een economische groei van jaarlijks gemiddeld 1,2 procent.  De gezinsconsumptie zal sterker groeien dan in de afgelopen jaren dankzij de stijgende koopkracht. Het begrotingstekort verslechtert de komende jaren.

De Nationale Bank stelde vandaag zijn groeiverwachtingen en economische vooruitzichten tot 2021 voor.  Hij maakte ook een balans op van 2018. In een klimaat van een zwakke buitenlandse vraag en een aanslepende onzekerheid hield onze economische activiteit vorig jaar relatief goed stand in vergelijking met die in het hele eurogebied. De groei in 2018 bedroeg  in België 1,4 %. Voor dit jaar wordt een groei van 1,2 % verwacht, voor 2020 is dat 1,1 % en in 2021 opnieuw 1,2% . 

De NBB verwacht wel een grotere groei van de privé-consumptie dankzij de stijgende koopkracht. Die koopkracht zal  in 2021 zo'n 3,5 % hoger liggen dankzij de loongroei. Tot eind 2021 voorspelt de NBB ook dat er zo'n 120.000 extra arbeidsplaatsen zullen bijkomen. De werkgelegenheidsgroei is nog steeds heel sterk, maar loopt wel geleidelijk terug omdat het loonmatigingsbeleid en maatregelen om het arbeidsaanbod te verhogen wat minder impact zullenhebben.

Voor de toekomstige regering had de NBB vrijdag opnieuw een waarschuwing klaar. Het begrotingstekort verslechtert de komende jaren opnieuw en er blijven aanzienlijke inspanningen nodig om een structureel begrotingsevenwicht te bereiken. Om het structureel tekort weg te werken, gaat het om een consolidatie-inspanning van 11,1 miljard euro tegen 2021, of 2,3 procent van het bruto binnenlands product.

Herbekijk onderaan de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen