Betonnen geraamte van brouwerij Ginder Ale in Merchtem blijft bewaard

Op de vroegere site van brouwerij Ginder Ale in Merchtem wordt gewerkt aan een nieuw wooncomplex. De architect heeft ervoor gekozen om het geraamte van de vroegere brouwerij te behouden.

Inwoners van Merchtem kijken raar op als ze het gigantische betonnen geraamte van de brouwerij zien staan. Ze vragen zich af wat de functie is van het gewelf. Eigenaar Dimitri Saerens: "Met het behouden van het geraamte, maken we een knipoog naar de vroegere iconische brouwerij Ginder Ale. De betonnen balken hebben amper een draagfunctie, dus het is vooral voor het esthetische aspect dat we het geraamte bewaren." 

497 palen in de grond 

De werken aan het complex gaan snel vooruit, vertelt eigenaar Dimitri Saerens: "Momenteel worden er tegen een tempo van 35 palen per dag in totaal 479 palen op de werf in de grond geslagen met een speciale kraan. Omdat dit trillingen veroorzaakt, hebben we de betonnen constructie van de vroegere brouwerij uit veiligheidsoverweging extra gestut. Dat het gestut wordt, betekent verre van dat er instortingsgevaar zou zijn."

Ongezien complex 

De grondoppervlakte van het complex is 3.000 m² en er wordt in totaal 20.000 m² ontwikkeld op 5 verdiepingen. "Het is een ongezien project in Merchtem en we zijn er trots op", vult de eigenaar aan. "Carrefour zal hier op het gelijkvloers in het najaar van 2020 een warenhuis openen. Daarboven wordt de hele eerste verdieping ingericht met 90 parkeerplaatsen voor de appartementen die er bovenop worden gebouwd. Op de tweede verdieping komt een openbaar stadsbalkon aan een restaurant en wellnessgedeelte. Er komt ook een zwembad in het complex dat privatief zal worden uitgebaat."

Meest gelezen