AFP or licensors

Boris Johnson dan toch niet vervolgd voor leugens over brexit

Boris Johnson, een van de meest getipte opvolgers van de Britse premier Theresa May, moet dan toch niet voor een rechtbank verschijnen. Vorige week had een rechter in Londen beslist om Johnson te dagvaarden. Maar een andere rechter heeft dat verworpen. 

Alles draait om de rode bus waarmee het campagneteam #VoteLeave van Boris Johnson mee rondtoerde net voor het referendum over de brexit. Op de bus stond in grote letters dat er "per week 350 miljoen pond  naar de EU gaat, geld dat beter naar de Britse gezondheidszorg zou gaan".  

De 29-jarige Marcus Ball probeerde Johnson voor de rechter te dagen omdat hij met het opschrift de kiezers zou hebben misleid. Een rechter in Londen zei vorige maand dat Johnson zou worden gedagvaard. Maar een andere rechter heeft dat nu verworpen, zonder zijn beslissing te motiveren.  Dat zou later gebeuren. Hij zegt wel dat de advocaat van Johnson hem met zijn argumenten heeft overtuigd.

De aanklager geeft de strijd niet op en zegt alle mogelijkheden te zullen uitputten.  Boris Johnson zelf is een van de meest getipte favorieten om Theresa May op te volgen, die vandaag opstapt als partijleider. May blijft wel waarnemend premier tot de partij een opvolger heeft verkozen. 

Meest gelezen