Videospeler inladen...

Van "de bocht" tot "de boemerang": de politieke carrière van Siegfried Bracke in 6 opmerkelijke momenten

Met het afscheid van Siegfried Bracke van de politiek verliest de N-VA een van haar opvallende figuren. Jarenlang gold Bracke als dé Wetstraatjournalist bij uitstek, eerst bij VRT-radio, later bij televisie. Maar in 2010 kondigt hij aan dat hij voor de N-VA in de politiek stapt. Hij wordt Kamerlid, gemeenteraadslid in Gent en zelfs Kamervoorzitter. Toch kan hij niet al zijn politieke ambities waarmaken. Bij de verkiezingen van vorige maand geraakt hij niet herverkozen, en nu stopt hij ook als gemeenteraadslid.

De verrassing

In mei 2010 deelt Siegfried Bracke op een persconferentie mee dat hij de journalistiek verlaat en de Oost-Vlaamse Kamerlijst van de N-VA gaat trekken. De N-VA is volgens hem de enige geloofwaardige partij en hij is naar eigen zeggen zelf naar N-VA-voorzitter Bart De Wever gestapt met de vraag of hij iets kon betekenen voor de partij.

Velen fronsen de wenkbrauwen, want Bracke gold tot dan als iemand die dicht stond bij de SP.A. In 2011 raakt bekend dat hij inderdaad actief was geweest bij de SP: hij had meegewerkt bij het schrijven van het partijprogramma en schreef columns voor het partijblad "Doén". 

Hoe dan ook wordt Bracke verkozen als Kamerlid.

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

"Onderbroekenlol"

Enkele maanden later verhuist Siegfried Bracke naar Gent. Volgens zijn politieke tegenstrevers is het er hem om te doen het jaar daarop de paarse meerderheid in de Arteveldestad te breken en zelf burgemeester te worden.

Na zijn verhuis klaagt Bracke dat de politie wel tot twee keer toe is komen verifiëren of hij wel degelijk in Gent woont. "Dan moet je je koelkast openmaken om te laten zien dat er in Gent echt gewoond en gegeten wordt. Moet je ook de badkamer laten zien en de slaapkamer en de kleerkast met de onderbroeken. Geen kwaad woord over die politieman. Die deed gewoon wat hem was opgedragen, maar zo'n hercontrole is hoogst ongewoon", klaagt hij. Enkele maanden later wordt hij het voorwerp van scherts en satire tijdens de Gentse Feesten.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kan hij uiteindelijk niet op tegen de waanzinnig populaire burgemeester Daniël Termont (SP.A). Hij wordt wel gemeenteraadslid, en is vanaf 2013 zelfs fractievoorzitter voor de N-VA.

De bocht van Bracke

Nee, hier gaat het niet om een koerswijziging van Siegfried Bracke zelf, maar over een koerswijziging van de N-VA op zijn voorstel. In aanloop van de verkiezingen van 2014 suggereert hij om sociaaleconomische hervormingen even voorrang te geven op de communautaire agenda van de N-VA.

Na de verkiezingen treedt de N-VA voor het eerst toe tot de federale regering. De regering-Michel profileert zich inderdaad als een sociaal-economische herstelregering, waarbij alles wat communautair is in de koelkast wordt gestopt. De zogenoemde bocht van Bracke wordt dus gevolgd.

Eerste burger

Siegfried Bracke wordt geen minister, maar wel Kamervoorzitter. Het is nog even wennen voor de nieuwe "eerste burger van het land": tijdens het debat over de regeringsverklaring van de kersverse regering heeft hij alle moeite om de woelige Kamer in het gareel te houden.

De oppositie, en vooral Laurette Onkelinx, schopt wild om zich heen omdat ze geen debat krijgt over een aantal incidenten waarbij enkele N-VA-ministers zouden zijn betrokken. Premier Charles Michel (MR) moet noodgedwongen op het spreekgestoelte wachten tot het gewoel stopt. 

De boemerang van Bracke

In 2017 komt Siegfried Bracke zelf in een mediastorm terecht. Hij beschuldigt twee Gentse schepenen ervan riante vergoedingen te hebben opgestreken als bestuurder van Publipart. Voor schepen Tom Balthazar, kandidaat-opvolger van Daniël Termont als burgemeester, betekent dit het einde van diens politieke carrière.

Maar burgemeester Termont slaat terug tijdens een fel gemediatiseerde zitting van de gemeenteraad: hij zegt dat Bracke zelf een riante vergoeding opstrijkt als adviseur bij Telenet, bovenop zijn salaris als Kamervoorzitter. Kleine kanttekening: tijdens zijn Kamervoorzitterschap heeft hij geen betalingen van Telenet ontvangen. De zitting waarop Bracke zou schitteren, krijgt een totaal andere wending: de boemerang van Bracke is een feit. De politieke schade is groot: de Gentse N-VA-leider trekt zich terug als fractieleider en ziet af van het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Tranen vloeien bij Gentse N-VA

Enkele maanden later clasht Elke Sleurs, de nieuwe Gentse N-VA-leider, met Siegfried Bracke. Ze wil hem de voorlaatste plaats op de lijst geven, maar hij stemt daar niet mee in. Het conflict sluimert voort en raakt maar niet opgelost.

Coup de théatre op de nieuwjaarsreceptie van de Gentse N-VA: omdat zij en Bracke er niet uit raken, zet Elke Sleurs een stap opzij. "Ik heb beslist wat het beste is voor de partij en voor Gent. Ik zet een stap opzij als lijsttrekker, ten voordele van Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt", snikt ze.

Siegfried Bracke wordt wel herverkozen in de Gentse gemeenteraad, maar op 26 mei deelt hij in de electorale klappen van zijn partij: de oud-Kamervoorzitter wordt vanop de lijstduwersplaats niet herverkozen als Kamerlid. Vandaag stopt hij ook als gemeenteraadslid.

Videospeler inladen...

Bekijk het overzicht van de politieke carrière van Siegfried Bracke uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen