Eén jaar na kritiek op Antwerpse Modeacademie: "Onze docenten praten op een andere manier met ons"

Vorig jaar belandde de Antwerpse Modeacademie in het oog van de storm. Nadat een voormalige studente uit het leven was gestapt, getuigden veel studenten over de harde doceerstijl en te hoge werkdruk. "Onze school is echt aan de slag gegaan na het drama," vertelt masterstudente Nel Maertens op Radio 2 Antwerpen.

"De Modeacademie heeft na het drama van vorig jaar goed nagedacht om concreet iets te veranderen," vertelt masterstudente Nel Maertens (22) op Radio 2 Antwerpen. Vanavond stelt ze als één van de dertien laatstejaars haar ontwerpen voor in de Waagnatie. Maertens merkt nu al een verminderde werkdruk. "Vanaf dit jaar moeten wij voor onze afstudeercollectie slechts tien in plaats van twaalf silhouetten ontwerpen. Meer mag, maar hoeft dus niet."

"Docenten spreken meer met ons"

In de anonieme getuigenissen van vorig jaar was ook sprake van druggebruik en psychologische problemen door de te harde stijl van lesgeven. Iemand noemde de Antwerpse Modeacademie 'een soort sekte met Walter Van Beirendonck als god'. "Ik merk dat docenten sinds dit jaar vaker met de studenten praten en ook op een andere manier," vertelt Maertens. "Dat is natuurlijk een proces waar de school nog steeds aan werkt. Maar ik merk toch dat het lukt." 

Internationaal talent

Vanavond tonen de 13 masterstudenten van de Modeacademie hun afstudeercollectie in de Waagnatie aan zo'n 4.000 modeliefhebbers. "Er zullen niet enkel vrienden en kennissen in de zaal zitten. Uiteraard komen er mensen uit de sector die met een ander paar ogen naar onze collecties kijken," aldus Maertens. "Het is mijn plan om volgend jaar in de mode aan de slag te gaan. Afstuderen aan de Antwerpse Modeacademie is een mooi visitekaartje maar je krijgt het niet in de schoot geworpen."

Bij de 13 studenten die dit jaar hopen af te zwaaien aan de Antwerpse Modeacademie zitten drie Belgen. "De andere studenten in mijn jaar komen onder andere uit China, Amerika, Nederland, Zuid-Korea en Oostenrijk. Kortom uit de hele wereld," besluit Maertens.

Ontwerp Nel Maertens

Heb je vragen over zelfdoding of worstel je zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het gratis nummer 1813. Je kan ook chatten via zelfmoordlijn1813.be.

Nel Maertens

Meest gelezen