AFP or licensors

Eindelijk volledige bouwvergunning voor de Sagrada Familia, hét symbool van Barcelona

137 jaar geleden begon in Barcelona de bouw van de basiliek van de Heilige Familie, la Sagrada Familia, een ontwerp van Antoni Gaudi. De architect vroeg 3 jaar later een bouwvergunning, maar die kwam er nooit. De kerk is nog maar gedeeltelijk af. Al enkele jaren zijn er onderhandelingen tussen de stad, en de kerkleiding. Een jaar geleden was er een voorlopig akkoord, nu een volledig en definitief. De kerk moet klaar zijn in 2026, exact 100 jaar nadat Gaudi verongelukte onder een tram.  

We zijn erg blij dat er eindelijk een einde komt aan een historische anomalie, namelijk dat een van Spanjes belangrijkste monumenten wettelijk beschouwd illegaal is

Janet Sanz, hoofd urbanisme Barcelona

De linkse burgemeester van Barcelona, de tweede Spaanse stad en hoofdstad van Catalonië, heeft de volledige goedkeuring van de bouwvergunning gegund aan het bedrijf dat al decennia bouwt aan de kerk. De onderneming die de kerk exploiteert betaalt bijna 5 miljoen euro aan de stad.  

Eindeloze calvarie

137 jaar geleden, in 1882, begon de bouw van de visionaire kathedraal. Antoni Gaudi, de diepgelovige vrome architect, vroeg maar in 1885 een bouwvergunning aan. In 2026, einddatum van de werf, zal het werk dus 144 jaar hebben aangesleept. En wat nog moet komen zijn geen details, maar heuse torens, de grootste zelfs van het indrukwekkende monument. Die zal met 172 meter meteen het hoogste gebouw van Barcelona zijn.   

AP2012

Alles samen is nog 375 miljoen euro nodig om het werk te voltooien. Het voorbije jaar stortte de projectleider al 36 miljoen aan de stad voor werkzaamheden in de rand, en voor het onderhoud. Elk jaar bezoeken 4 en een half miljoen toeristen de Sagrada. Een ticket kost meer dan 10 euro. Bezoekers en schenkers financieren alles. In 2005 werd de basiliek Werelderfgoed van de Unesco.

De Sagrada is getekend in een soort excentriek eclecticisme dat de art nouveau aankondigt, een hallucinatie in steen. Vooral de glasramen,  catacomben, trappen en allerlei beelden en ornamenten zijn sprookjesachtig mooi. Gaudi heeft zijn stempel gedrukt op Barcelona, er staan verscheidene opmerkelijke gebouwen van hem, en hij ontwierp ook parken. 

Niet iedereen gelukkig

Maar er is ook protest. Bij de voltooiing hoort een enorme trap waarvoor verscheidene woningen tegen de vlakte moeten. Voorts vinden nogal wat urbanisten en architecten, zelfs bewonderaars van Gaudi, alles te overrompelend. Volgens hen is de kerk net perfect in onvoltooide staat; de hoge torens die er nog bij komen, zullen de zuiverheid en merkwaardige elegantie van wat er nu staat overschaduwen.

Voorts getuigt volgens sommige critici het volledige ontwerp van een voorbijgestreefde visie op godsdienst en kerk. De Sagrada Familia is een uiting van de ultramontaanse triomfalistische Spaanse kerk uit de 19de eeuw. In 2026 hebben de Spaanse gelovigen daar geen boodschap meer aan. 

Meest gelezen