AFP or licensors

Geen cordon sanitaire in Spanje: rechts en uiterst rechts willen samen regeren in gemeenten waar ze meerderheid hebben

De rechtse partij Partido Popular heeft een akkoord gesloten met de uiterst rechtse partij Vox. Ze willen samen besturen in de gemeenten waar ze een meerderheid hebben. De twee partijen haalden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 26 mei samen een meerderheid in dertig gemeenten, onder meer in Almeria en Algeciras en in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko.

Het gaat om een principieel akkoord: de twee partijen kùnnen samenwerken, maar hoeven dat niet noodzakelijk te doen. Toch is  het akkoord opmerkelijk. Vox is een partij die gegroeid is uit de rechtervleugel van de Partido Popular. De partij is oerkatholiek, is tegen homorechten, is antifeministisch, en op haar lijsten stonden verschillende mensen die banden hebben met, of sympathieën voor de Franco-dictatuur. 

Toen eind vorig jaar Vox voor het eerst doorbrak in de zuidelijke regio Andalusië, ging er een schok door Spanje. Het land dacht dat het immuun was voor de opkomst van uiterst-rechts, doordat de dictatuur er nog een levendige herinnering was (dictator Franco was er aan de macht tot aan zijn dood in 1975). Vox haalde bij de regionale verkiezingen in Andalusië vanuit het niets twaalf zetels binnen. De partij levert er intussen gedoogsteun voor een regering van de Partido Popular met de rechts-liberale partij Ciudadanos. Maar Ciudadanos heeft intussen samenwerking met Vox uitgesloten.

Bij de nationale verkiezingen haalde Vox een minder goed resultaat dan verwacht, maar opnieuw bleek dat de partij vooral in het zuiden sterk stond. Nu, na de gemeenteraadsverkiezingen op 26 mei, zou ze dus tot een dertigtal gemeentebesturen kunnen toetreden.  Daar zijn heel wat gemeenten in het zuiden bij, zoals Almeria (een stad van bijna 200.000 inwoners), Algeciras (120.000 inwoners), en ook kleinere gemeenten zoals El Ejido, waar Vox al bij de regionale verkiezingen van vorig jaar de grootste partij werd.  Maar ook elders in Spanje zijn er gemeenten waar Vox en PP samen een meerderheid haalden. Op 15 juli moeten de gemeentebesturen gevormd zijn, dan zal duidelijk zijn waar Vox ook echt mee zal besturen.

Meest gelezen