Gentse ex-schepen Christophe Peeters (Open VLD) wordt adviseur elektrisch autodelen

Christophe Peeters (Open VLD), jarenlang schepen in Gent, wordt adviseur van het elektrisch autodeelproject Battmobiel. Peeters leek na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar opnieuw zeker van een schepenpost in Gent maar werd door interne strubbelingen binnen Open VLD opzijgeschoven. Het leidde tot een grote politieke rel en veel misnoegdheid bij de achterban. Peeters kiest nu, ruim een half jaar na de commotie, voor een nieuwe uitdaging buiten de politiek. Hij blijft wel ondervoorzitter van de gemeenteraad en gemeenteraadslid.

Christophe Peeters (Open VLD) is zelfstandig adviseur geworden en heeft, na ruim een half jaar, een eerste opdracht beet. Hij gaat aan de slag bij Battmobiel. Dat is een Gentse start-up elektrisch autodelen. "Het is een jong en dynamisch bedrijf in een sector waar ik echt in geloof. Ik heb de voorbije jaren heel wat expertise opgebouwd rond mobiliteitsvraagstukken én ik ben ook ingenieur van opleiding. Ik heb dus het goede profiel", vertelt Peeters.

"Het is een toekomstgerichte sector en ik geloof ook echt dat elektrisch autodelen een oplossing kan zijn. We staan allemaal langer in de file en we hebben de mond vol over het klimaat en de vervuiling. Als je auto's gaat delen, zijn er minder voertuigen op de weg en de auto's die wél rondrijden doen dat op groene energie. Ik geloof dat initiatieven om de klimaatproblematiek en de mobiliteitsknoop op te lossen echt uit de ondernemerswereld moeten komen. We kunnen er in de politiek over blijven praten, maar in de praktijk moeten we het gewoon doen."  

Zonder job na interne rel 

Peeters was jarenlang schepen in Gent maar werd na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar opzij geschoven. Dat gebeurde na een interne rel binnen Open VLD Gent die ook buiten de partij voor veel commotie zorgde. Peeters was ook buiten eigen rangen erg gerespecteerd. Bij de eerste gemeenteraad na de verkiezingen kreeg hij nog een staande ovatie van alle aanwezigen. Hij ging er zetelen als ondervoorzitter van de gemeenteraad en als raadslid. Peeters zei toen zich te beraden over zijn professionele toekomst. Nu is er, na ruim een half jaar, uitsluitsel. 

Van schepen naar adviseur 

De gewezen schepen koos ervoor om, in goede liberale traditie, zelfstandige en adviseur te worden. Hij wil inzetten op innovatie, strategie en technologie en bedrijven helpen om duurzamer te werken. "De transitie naar ecologische mobiliteit is belangrijk maar dat mag niet betekenen dat we moeten inboeten aan comfort. We kunnen mensen niet plots vragen om allemaal met de fiets of te voet naar het werk te gaan." Peeters heeft nu zijn eerste opdracht beet, bij Battmobiel. Het is een start-up die elektrische auto's uitbaat die gebruikers kunnen delen. Het bedrijf is al actief in Gent en Deinze en heeft ook uitbreidingsplannen in Aalst en Mechelen.  

"Ik laat mijn kiezers niet in de steek"

Peeters zegt de politiek niet helemaal vaarwel, hij blijft actief in de gemeenteraad. "Ik ga mijn 5.000 kiezers niet in de steek laten. Ik was, over alle partijen heen, bij de gemeenteraadsverkiezingen één van de populairste politici". Peeters blijft ook zetelen in intercommunales en is ook voorzitter van watermaatschappij TMVW. "Ik wil maatschappelijk relevante dingen blijven doen. Het idee om iets te betekenen, blijft mijn drijfveer." 

kasto80

Meest gelezen