Spontane actie bij De Lijn in Antwerpen na agressie: chauffeurs weer aan het werk, maar hinder zal nog even duren

Door een spontane vakbondsactie in de stelplaats Zurenborg is er hinder op het Antwerpse busnet van De Lijn. De aanleiding voor de actie is een geval van agressie op een buschauffeur gisteren. De chauffeurs hebben intussen besloten om opnieuw aan het werk te gaan, maar de hinder zal wellicht nog even duren.

De staking brak vanmorgen vroeg uit en had gevolgen voor de lijnen 13, 14, 17, 19, 21, 22, 23, 30, 33, 40, 142 en 762. De lijnen die uitgebaat worden door exploitanten reden normaal, ook het tramverkeer ondervond geen hinder. De chauffeurs hebben intussen besloten om weer aan het werk te gaan, maar de hinder op het net zal wellicht nog even duren.

De aanleiding van de spontane staking is volgens De Lijn een geval van agressie gisteravond, waarbij een buschauffeur op lijn 30 slagen in het gezicht kreeg. De chauffeur is een paar dagen werkonbekwaam. "Directie en personeel zitten vandaag nog samen om de situatie te bespreken en te bekijken welke maatregelen nodig zijn," klinkt het.

De Lijn betreurt het incident en benadrukt dat elk agressiegeval er een te veel is. "Maar dit is ook een maatschappelijk probleem", zegt woordvoerder Annelies Meynaerts. "Wij zijn een open maatschappij en dan is een incident zoals dit soms moeilijk te vermijden."

Niet het eerste geval van agressie

Begin april legden de chauffeurs van het stadsbussennet ook al het werk neer na agressiegevallen. Toen vroeg de christelijke vakbond ACV meer controleurs. Volgens vakbondssecretaris Jo Van der Herten loopt er wel een procedure om tien controleurs in dienst te nemen, maar zal het nog tot het einde van het jaar duren voor die mensen aan de slag kunnen. "Hun opleiding start normaal gezien in september."

De vakbond is er zich van bewust dat geweld op chauffeurs een probleem vormt dat moeilijk aan te pakken is. "Initiatieven als een volledig afgesloten stuurpost werden dan weer niet gedragen door het personeel", zegt Van der Herten. "Maar er is duidelijk veel frustratie. Lichamelijke agressie komt gelukkig niet al te vaak voor, maar verbale agressie is voor de chauffeurs dagelijkse kost."

Meest gelezen