Videospeler inladen...

Hoofdeconoom Voka: "Partijen zwijgen over het begrotingstekort van 11 miljard, maar dat is nog maar het begin"

Volgens Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van werkgeversorganisatie Voka, is het begrotingstekort, dat geschat wordt op 11 miljard euro, nog maar het begin van een reeks stevige uitdagingen voor de komende federale regering(en). Een begrotingsevenwicht ziet Van Craeynest pas ten vroegste in 2024.

De Belgische overheid werkt al jarenlang met een begrotingstekort. Anders gezegd: er komt te weinig geld binnen om alle kosten te betalen. De regering-Michel had beloofd om dat tekort weg te werken door op de overheidsuitgaven te besparen, maar dat is niet gelukt. Daardoor moet de volgende (nog te vormen) regering op zoek naar ongeveer 11 miljard euro.

Volgens Bart Van Craeynest, de hoofdeconoom van Voka, een vereniging die de belangen van bedrijven verdedigt, is dat nog maar het begin. "De vergrijzing komt deze en volgende regeerperiode op toerental, de uitgaven voor de pensioenen gaan dus versnellen", zegt Van Craeynest in "Terzake".

"Die extra pensioenen en extra kosten voor de vergrijzing gaan ons land straks jaarlijks 5 miljard euro extra kosten." Volgens Van Craeynest moet ons land ook een tand bijsteken op het vlak van investeringen in de overheid. "Onze investeringen lopen achter op de rest van Europa, denk maar aan de Brusselse tunnels. Om dat op een normaal niveau te brengen, moeten we 4 miljard euro per jaar investeren."

Begrotingsevenwicht

De regering-Michel probeerde jaar na jaar om een begroting in evenwicht af te leveren. Met andere woorden: om evenveel uit te geven dan er binnenkomt. Dat is niet gelukt en volgens Van Craeynest gaat dat de komende jaren ook niet lukken.

"11 miljard vinden terwijl de economie aan het verzwakken is? Dat is in het verleden niet gelukt en dat gaat nu ook niet lukken. 2021 gaan we niet halen, 2024 (het einde van de volgende regeerperiode) zou al heel mooi zijn."

Hogere belastingen of verdere besparingen, de bevolking zal het sowieso voelen

Van Craeynest zag te weinig aandacht voor het begrotingstekort in de verkiezingscampagne: "Iedereen heeft gezwegen over die 11 miljard. Alle beloftes van voor 26 mei kunnen de vuilbak in, daar is geen geld voor."

Heeft het Planbureau de verschillende beloftes dan niet nagerekend? "Dat is berekend, maar daarin werd geen rekening gehouden met het begrotingstekort. Niemand heeft ook voorgesteld hoe ze het tekort gaan dichtrijden. Hoe dan ook komen er een aantal pijnlijke maatregelen op ons af. Hogere belastingen of verdere besparingen, de bevolking zal het sowieso voelen", besluit Van Craeynest.

Bekijk hier het interview in "Terzake" met Bart Van Craeynest van Voka:

Videospeler inladen...

Meest gelezen