Luchthaven Zaventem zet schapen als "grasmaaiers" in

Brussels Airport zet tientallen schapen in om de geluidswal in Steenokkerzeel te begrazen. Het is een win-winsituatie, het gras wordt op een ecologische manier "gemaaid" en bovendien is het goed voor de biodiversiteit.

Misschien heb je ze al gezien in de buurt van de luchthaven van Zaventem, op de geluidswal in Steenokkerzeel grazen sinds kort tientallen schapen. Brussels Airport zet de nieuwe 'werknemers' in om het gras op de geluidswal te maaien.

"Het zou sneller zijn om met een grasmaaier over de geluidswal te gaan, maar we kiezen voor een meer ecologische oplossing om met schapen het graslandschap te laten begrazen", zegt woordvoerder van Brussels Airport Anke Fransen.

"We doen het om de biodiversiteit van het landschap te vergroten. Als je gras maait, blijft het maaisel liggen en bedekt dat de grond, maar schapen eten al het gras op. Als er geen gras is, komt de grond vrij voor andere meer zeldzame planten - en grassoorten."

Vliegtuigangst?

De schapen zijn blijkbaar niet bang van de laag overvliegende vliegtuigen. "Ik was vandaag bij de schapen en er zijn heel wat vliegtuigen overgevlogen", zegt Anke Fransen. "De schapen zijn niet bang en schrikken niet van het geluid. Wat voor hen vooral belangrijk is: hebben ze genoeg eten, is het eten lekker. Onze geluidswal is ook een soort berg en schapen grazen graag op een berg. Dus ze zijn er eigenlijk wel graag."  

De schapen blijven zo'n drie weken grazen en zullen in het najaar opnieuw ingezet worden. Als het gras te hoog is worden ze ook in de winter ingeschakeld.

Meest gelezen