Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Mexico stuurt troepen naar grens met Guatemala om Amerikaanse invoertaksen te vermijden

Mexico ontplooit 6.000 extra militairen aan zijn grens met Guatemala om te beletten dat er nog migrantenkaravanen via Mexico naar de Verenigde Staten kunnen trekken. Mexico heeft ook de bankrekeningen bevroren van 26 mensen die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij illegale migratie en de organisatie van de migrantenkaravanen. De regering hoopt zo te vermijden dat de Amerikaanse president Trump maandag invoertaksen invoert op alle Mexicaanse producten.

Vorige week verraste president Trump vriend en vijand toen hij tweette dat hij invoerheffingen zal invoeren op Mexicaanse producten als Mexico niets doet tegen de migratie van Centraal-Amerika naar de VS. Vanaf maandag wil hij die taksen elke maand met vijf procent verhogen.

De Mexicaanse regering reageert nu door extra troepen naar zijn zuidergrens te sturen en door de bankrekeningen van verdachte smokkelaars te bevriezen. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence noemt die maatregelen "bemoedigend", maar voorlopig worden de nieuwe invoertarieven maandag wel degelijk van kracht. "Het is aan de president om daarover te beslissen", aldus Pence. President Trump was in Frankrijk, waar hij de herdenkingsplechtigheden voor D-Day bijwoonde. 

Onderhandelingen

Intussen worden de onderhandelingen tussen de twee landen verdergezet. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard was gisteren in Washington en sprak urenlang met vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Er is vooruitgang geboekt", klonk de officiële communicatie. Maar de persverantwoordelijke van het Witte Huis was minder enthousiast: "Het ziet er naar uit dat de importheffingen er zullen komen omdat wat de Mexicanen voorstellen simpelweg niet voldoende is."

Volgens correspondent Frank Silkens is er geen concrete vooruitgang geboekt "omdat het voor de Mexicanen niet duidelijk is wat president Trump nu precies wil. Zij zien het nu vooral als blufpoker van Trump. Ze zien het als iets dat ze moeten uitzweten en ze hopen dat er beetje redelijkheid komt aan Amerikaanse kant."

Druk op Trump uit eigen partij

Volgens correspondent Frank Silkens rekenen de Mexicanen er ook op dat Trump zal moeten toegeven aan de druk uit zijn eigen partij. Maar weinig Republikeinen geloven dat invoertarieven heffen op Mexicaanse producten een goed idee is.  Ze zouden wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse economie. 

Volgens Frank Silkens zijn er veel Amerikaanse assemblagefabrieken aan de Mexicaanse kant van de grens vanwege de goedkope arbeid. Ook zij voeren in naar de VS. "Met invoertaksen zouden de Amerikanen dus in eigen voet schieten."

Sommige Republikeinse congresleden zeggen dat ze bereid zijn om te proberen de nieuwe tarieven tegen te houden als Trump voet bij stuk houdt. Vanuit het Witte Huis zouden ook signalen komen dat een uitstel mogelijk is om de onderhandelingen alle kansen te geven.

Herbekijk onderaan de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen