Mette Frederiksen, partijleider van de sociaaldemocraten

Nederlandse burgemeester in Denemarken: "Sociaaldemocraten zijn hier teruggekeerd naar hun roots"

De Nederlander Marcel Meijer is geen Deen, maar toch is hij sinds 2013 burgemeester van het oer-Deense eiland Samsø. Hij woont er al jaren (met zijn Deense vrouw) en won er de gemeenteraadsverkiezingen met de sociaaldemocraten, dezelfde partij die afgelopen weekend de parlementsverkiezingen won. In De Ochtend op Radio 1 probeerde hij te verklaren waarom de sociaaldemocraten het in Denemarken beter doen dan in de rest van Europa.

Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen weekend heeft de populistische anti-migratiepartij Deense Volkspartij (DF) zwaar verlies geleden. De sociaaldemocraten haalden ongeveer evenveel stemmen als bij de vorige verkiezingen, maar zijn nu wel de grootste partij van Denemarken.

"Het strenge, rechtse standpunt van de sociaaldemocraten over migratie heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verkiezingsoverwinning", denkt Marcel Meijer. Volgens hem wonnen ze daardoor de stemmen terug die ze vorige keer verloren aan uiterst rechts, maar om diezelfde reden verloren ze evenveel stemmen aan links. 

"Niet iedereen in de partij is het eens met dat migratiestandpunt"

De sociaaldemocraten willen een streng migratiebeleid voeren en niet iedereen in de partij is het daar over eens. Ook burgemeester Marcel Meijer niet. "Voorstellen zoals meer grenscontroles en asielzoekers naar een eiland sturen zijn 'symboolpolitiek', maar lossen de problemen niet op", vindt hij, "maar iedereen in de partij schaart zich achter de partijleider Mette Frederiksen en legt zich dus neer bij de partijlijn die zij uitstippelt."

"De Deense sociaaldemocraten hebben geluisterd naar de gewone mensen"

"Als ik kijk naar sociaaldemocratische leiders in andere Europese landen, zie ik eerder topambtenaren dan politici", legt Meijer uit, "in Denemarken zijn de sociaaldemocraten teruggegaan naar hun roots, en hebben ze écht geluisterd naar de mensen die in de probleemwijken wonen." Die mensen vragen volgens hem om een links sociaal-economisch beleid en een rechts migratiebeleid, en dat is waar de sociaaldemocraten in deze campagne voor stonden.

"Denen hebben een lange traditie van minderheidsregeringen"

Dat Mette Frederiksen nu de premier wordt van Denemarken lijkt vast te staan, maar met wie zal ze regeren? Volgens Marcel Meijer is de kans groot dat de sociaaldemocraten alleen in de regering stappen, in een minderheidskabinet dus. "Anders dan bij jullie in België, zijn minderheidsregeringen hier niet ongewoon. Er is een lange traditie in Denemarken" zegt Meijer.

Ook in Vlaanderen zouden bij N-VA stemmen opgaan voor een minderheidskabinet. "Het succes van een minderheidsregering ligt hem in de afspraken die je maakt met de partij die steun geeft vanuit de oppositie. Maar hier hebben we die cultuur en als je die niet hebt -zoals in Vlaanderen - lijkt me dat erg moeilijk", besluit Marcel Meijer.

Bekijk onderstaande reportage van Bram Vandeputte over het migratiebeleid in Denemarken, uitgezonden in "Terzake."

Videospeler inladen...

Meest gelezen