"Nee, ik wil mijn taak als vader niet suikerzoet opsmukken"

"Vaders zijn vaak degenen die vergeten worden, die de koffers dragen, die met moeilijk te openen confituurpotten bezig zijn of die ’s nachts opstaan om een baby eten te geven. Al te vaak worden ze verbannen naar de achtergrond." En dus besliste de Brit Simon Hooper in maart 2016 om zijn eigen belevenissen als vader van 4 dochters via een Instagramaccount te delen met de rest van de wereld. Zonder daarbij de realiteit te verbloemen. Intussen heeft de 36-jarige Hooper, die werkt bij een consultancybedrijf, bijna 1 miljoen volgers en wordt hij beschouwd als een van de populairste 'Insta-dads'. Want ook al voelt hij zich "outnumbered" door de vrouwen in zijn gezin, "mijn hoofddoel is dat iedereen zich uiteindelijk gelukkig voelt".

Simon Hooper: "Als ik ons gezin in een paar woorden moet samenvatten: lawaaierig en chaotisch. Er zijn 4 jonge dochters, Anya, Marnie en, om het nog wat ingewikkelder te maken, de identieke tweeling Delilah en Ottilie. Het is iedere dag opnieuw een all-inervaring die rond half 7 ’s morgens begint en eindigt rond 9 uur ’s avonds. Waardoor mijn vrouw en ik nog zo’n anderhalf uur hebben om ineen te zakken in de zetel. En toch ziet ons huis er altijd netjes en opgeruimd uit. Maar dat ligt helemaal aan mijn vrouw. Zelf liggen poetsen en opruimen mij niet zo. Ik ben er al toe gedwongen om hier werk van te maken, maar het lukt me niet. Op dat vlak sta ik altijd in het kamp van de verliezers." (Cheltenham Maman, september 2016)

"Kinderen opvoeden is meer dan wandelingen maken op het strand, samen op vakantie gaan of een muziekoptreden bijwonen. Nee, ik wilde de meer dagelijkse dingen in de schijnwerpers zetten, omdat er daar ook meer mee te lachen valt. Als moeders Instagram konden gebruiken om over het ouderschap bezig te zijn, waarom vaders dan niet? Het moet bij hen toch niet altijd gaan over auto’s en vakanties, niet?" (The Telegraph, mei 2017)

"Toen ik enkele jaren geleden startte met mijn account, was dat omdat vaders die hun ervaringen deelden nauwelijks aan bod kwamen. Het waren alleen maar moeders die hun verhalen dan ook nog eens suikerzoet opsmukten. Nee, ik wilde het echte leven van een vader tonen, maar dan met een humoristische saus overgoten. Voor ik het wist steeg het aantal volgers duizelingwekkend. Terwijl ik toch alleen maar hetgeen me overkwam op foto vastlegde." (Cheltenham Maman)

"Natuurlijk loopt er regelmatig een en al fout. Zo herinner ik mij de eerste keer dat ik alleen voor mijn dochter moest zorgen. Ik dacht: "Ik zet haar in haar buggy voor tv, zodat ze eindeloos naar de Teletubbies kan kijken, terwijl ik intussen het eten klaarmaak." Maar al snel rook ik een stinkende geur: mijn dochter had haar pamper uitgetrokken en was bezig de inhoud ervan op haar gezicht uit te smeren. Tja, dan ben je eventjes afgeleid…" (The book of man, mei 2018)

"Er loopt iedere dag wel iets fout, maar, naarmate ik me meer en meer met mijn kinderen bezig hou, kan ik die fouten beter verdoezelen." (The book of man)

"Ik vergelijk me soms met Spiderman, omdat ik er altijd in slaag om mijn kinderen, als ze gaan vallen, op het juiste moment te vangen. Of het nu van bomen, meubels of wat dan ook is waar ze opgeklommen zijn." (Kensington Mums, juli 2017)

"Ik voel me vaak op VN-vredesmissie: geef me een kogelvrij vest en ik los het probleem wel op. En als iedereen rondom me zich gelukkig voelt, wel, dan ben ik ook gelukkig." (The book of man)

"Mijn minst favoriete onderdeel van het vaderschap is de vermoeidheid. Ik ben al 10 jaar moe en ik zie geen verbetering daarvoor in de komende jaren. Ik besef nu dat slaap erg belangrijk is als je kinderen hebt." (Kensington Mums)

"Eigenlijk krijg ik nauwelijks negatieve commentaren op de foto's en filmpjes die ik publiceer. Die interesseren me ook niet. Mijn hoofddoel is mijn gezin en daar voel ik me goed bij. En ik blijf het vreemd vinden dat sommigen me willen leren kennen en zelfs even willen wachten om een selfie met mij te nemen. Ik denk dat ik een heel herkenbaar gezicht heb." (The book of man)

"Ik hoop dat door mijn Instagramaccount andere ouders zich gesteund voelen in hun dagelijkse worstelingen met de kinderen. Wel merk ik dat, ook al zijn andere vaders mijn eerste doelgroep, ik ook veel moeders onder mijn volgers heb." (The Telegraph)

"Voor nieuwe papa’s wil ik deze tip geven: heb niet te grote verwachtingen van hoe het zal moeten zijn. Want iedere baby is anders en je zal rekening moeten houden met diens ritme. Laat je dus ook niet verleiden om je te vergelijken met andere vaders. Dat is echt niet aan te raden." (Kensington Mums)

"Hoe vermoeid mijn vrouw en ik ook op het eind van de dag mogen zijn, toch zijn we gelukkig en blij met het leven dat we leiden." (Cheltenham Maman)

Meest gelezen