Noodnummer 1722 wordt permanent operationeel

Het noodnummer 1722 voor niet-dringende hulp, dat nu vooral bij stormweer tijdelijk geactiveerd wordt, is vanaf volgend jaar permanent bereikbaar. Dat schrijft De Standaard. "Binnenlandse Zaken wil zo de hulpverlening efficiënter laten verlopen", zegt directeur Erwin Hertens.

Ook de voorbije dagen was het noodnummer 1722 actief. Binnenlandse Zaken activeert het nummer afhankelijk van de voorspellingen van het KMI.  Als het gevaar geweken is, wordt het nummer gedeactiveerd. Daar zal binnenkort verandering in komen. Binnenlandse Zaken wil er een permanent nummer van maken.

“Burgers kunnen buiten de periode waarin het KMI code geel of oranje afkondigt toch te maken krijgen met een situatie die een noodzakelijke maar niet dringende interventie van de brandweer vereist”, zegt Erwin Hertens, directeur Binnenlandse Zaken.

Wanneer het nummer 1722 permanent actief zal zijn, is nog niet duidelijk. Erwin Hertens mikt op de eerste helft van 2020. Het past allemaal in een breder plaatje. “We zijn ook bezig met het ontwikkelen van een e-loket”, verduidelijkt Hertens, “een digitale manier voor het aanvragen van niet dringende brandweerhulp. Dat zal kunnen via smartphone, tablet of pc.”

Ook wordt er nog gewerkt aan het wegwerken van technische mankementen. In sommige noodcentrales komen de 1722-oproepen nog gewoon via een telefoontoestel binnen en verschijnen de gegevens van de beller, het adres en telefoonnummer, niet op een scherm. Ook dat zal in de toekomst moeten veranderen.

Ook het nummer 101 zal verdwijnen: enkel nog 112

Binnenlandse Zaken wil in de toekomst ook alleen nog het nummer 112 voor dringende noodhulp open houden en niet langer daarnaast nog het nummer 101. Wie dan 112 belt, krijgt een keuzemenu en moet kiezen of hij of zij de brandweer, een ziekenwagen of de politie nodig heeft. Binnenlandse Zaken bekijkt de resultaten van een proefproject en bij een positieve evaluatie, kan het nog dit jaar worden ingevoerd.

Herbekijk onderaan de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen