Kruisem pikt het niet dat Vlaanderen kasseistrook uit Nokere Koerse niet als erfgoed erkent

Het gemeentebestuur van Kruisem betwist de beslissing van de Vlaamse Overheid om een kasseistrook niet als erfgoed te erkennen. Het gaat over een korte kasseistrook in de Lange Aststraat, die onder meer onderdeel is van het parcours van Nokere Koerse. De gemeente vindt dat het een puur financiële beslissing is.

In de Lange Aststraat in Huise, deelgemeente van Kruisem, is er discussie rond een kasseistrook. Die bevindt zich in slechte staat, dus vindt de gemeente dat ze  heraangelegd moet worden. De gemeente wil graag dat de Vlaamse Overheid mee subsidieert.

"Puur financiële beslissing"

De Vlaamse overheid heeft echter onlangs beslist dat de kasseistrook geen erfgoed meer is en weigert de portefeuille open te trekken. Het gemeentebestuur gaat daar niet mee akkoord, volgens hen is die strook wel erfgoed en moet die beschermd worden.

"De beslissing van Vlaanderen is een puur financiële beslissing", zegt schepen van Mobiliteit Jurgen Haustraete. "De rekensom is gauw gemaakt: voor een volledige heraanleg van die kleine strook, dan komt dat op 700.000 euro. Bij asfaltering is dat 500.000 euro minder."

Historische waarde versus kapotte autobanden

De meningen van de buurtbewoners zijn verdeeld. "Die kasseien hebben een historische waarde. Dat is nostalgie... En het is leuk dat Nokere Koerse daar langs rijdt", klinkt het enerzijds. Andere buurtbewoners klagen dan weer dat de putten in het wegdek slecht zijn voor hun wagen. "Ik heb mijn banden daar kapotgereden, letterlijk!"

Erfgoed of niet?

De raad voor vergunningsbetwistingen volgt de mening van de gemeente. Nu is het aan het provinciebestuur om te oordelen of die kasseistrook al dan niet beschermd moet worden als erfgoed.

kasto80

Meest gelezen