Videospeler inladen...

Leraar ontslagen uit twee scholen nadat die hebben ontdekt dat hij vervolgd wordt voor aanranding

Twee basisscholen uit Sterrebeek en Nossegem hebben een leraar  ontslagen om dringende redenen nadat aan het licht gekomen was dat er een rechtszaak loopt tegen de man. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Hij riskeert 40 maanden cel voor de mogelijke aanranding van enkele meisjes in een andere basisschool in Leuven.  

De leraar riskeert 40 maanden cel voor de mogelijke aanranding van enkele meisjes op een basisschool in Leuven. Daar kreeg hij zijn opzeg, maar hij kon opnieuw aan de slag op twee scholen in Sterrebeek en Nossegem. Die wisten niet dat er een rechtszaak liep tegen de leraar. Hij heeft namelijk geen strafblad, want hij is nog niet veroordeeld in die zaak. De scholen hebben de man nu onmiddellijk ontslagen.

De koepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen benadrukt dat zulke gegevens niet centraal bijgehouden worden. De koepel raadt scholen wel altijd aan om contact op te nemen met de vorige werkgever(s) om te kijken of er eventueel een probleem was. Of dat hier gebeurd is, is niet duidelijk.

"We zitten met een lacune. Door de privacywetgeving kunnen wij die lacune niet oplossen, wij kunnen niet zomaar een register met zulke gegevens aanleggen. Het is zeker niet zo dat wij één schoolbestuur zijn. De enige manier waarop dat op dit moment opgelost kan worden, is dat scholen zelf informatie doorgeven. Maar ook daar botsen zij tegen de privacywetgeving. Ik denk dat er moet nagedacht worden over een juridische regeling", zegt topman Lieven Boeve. Sinds vorig jaar mag het gerecht betrokken scholen inlichten wanneer er een onderzoek loopt naar zedenfeiten. Maar dat was in deze niet aan de orde, omdat de man aan de slag ging in een nieuwe school. 

De directies van de betrokken scholen benadrukken formeel dat bij hen geen enkele klacht is binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag van de leerkracht, niet via ouders en ook niet via leerlingen. De scholen vragen, in het belang van de kinderen, de nodige sereniteit te bewaren.

De leerkracht in kwestie gaat zijn ontslag aanvechten. Hij zegt dat hij onschuldig is en vindt het niet kunnen dat hij zijn job nu kwijt is door de berichtgeving in bepaalde media.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen