Opnieuw huiszoekingen in dossier rond bende autodieven, nu ook bankdirectrice in verdenking gesteld

In het onderzoek naar een grote bende autodieven is opnieuw een reeks huiszoekingen gehouden. Die hebben geleid tot de inverdenkingstelling van een bankdirectrice. Ze zou de bende valse documenten hebben bezorgd om leningen vast te krijgen. De bende zou meer dan 620 feiten hebben gepleegd en maakte naar schatting meer dan duizend slachtoffers.

Een maand geleden vonden de eerste huiszoekingen plaats in het onderzoek naar een grote criminele bende die zich zou inlaten met autozwendel. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden soms een voorschot in cash. Vervolgens werd voor de ogen van de verkoper de rest van het geld zogezegd overgeschreven. Zodra het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen was, namen de kopers het voertuig mee en vluchtten ermee naar het buitenland.

Ondertussen zijn 42 personen in verdenking gesteld en 33 personen aangehouden. Het gaat onder meer om een notaris, drie politieagenten, garagisten of carwash-uitbaters, een verzekeringsmakelaar, personen die alarmsystemen of GPS-trackers in luxe voertuigen konden uitschakelen, een wapenleverancier en een persoon die op de DIV werkt. Daar komt nu dus een bankdirectrice bij.

De huiszoekingen die donderdag plaatsvonden, kaderden ook in het luik van het onderzoek dat zich richt op die zogenaamde "facilitatoren", zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van Duyse.

Valse documenten om leningen te krijgen

"De mensen die de oplichtingen gepleegd zouden hebben, hadden geen officieel inkomen en konden dus geen leningen aanvragen bij de banken", aldus de parketwoordvoerder. "Er moesten dus valse documenten opgesteld worden voor die leningen. Bovendien hebben we vastgesteld dat de leningen vaak terugbetaald werden via stortingen in cash. Dat is met andere woorden een vorm van witwassen. De huiszoekingen hebben geleid tot de inverdenkingstelling van de directrice van een Crefius-bankkantoor. Die bank commercialiseert leningen, maar het is Belfius die voor het geld zorgt."

In totaal maakte de bende voor 6,5 miljoen euro buit. Het federaal parket gaat voorlopig uit van meer dan duizend slachtoffers, maar het onderzoek naar de autodieven is nog volop aan de gang.

Meest gelezen