Videospeler inladen...

Russische president Vladimir Poetin: "Pogingen VS om dominantie op te dringen zijn recept voor oorlog"

Op het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg heeft de Russische president Poetin uitgehaald naar de Verenigde Staten. De aanpak van de VS zou volgens hem leiden tot handelsoorlogen en mogelijk zelfs tot echte gewapende conflicten. Eregast op het Economisch Forum was de Chinese president Xi Jinping.

De Russische president Poetin waarschuwde de VS dat diens "economische egoïsme" kan leiden tot handelsoorlogen en misschien zelfs echte gewapende conflicten. Poetin verwees onder meer naar de Amerikaanse pogingen om de nieuwe Russische gaspijplijn North Stream 2 naar Europa te dwarsbomen en de sancties tegen de Chinese telecomgigant Huawei.

Volgens Poetin gebruikt de VS druk en sancties om economische overmacht te behouden en is dat nefast voor de internationale economie en de wereldorde. De Amerikaanse dollar wordt gebruikt als drukkingsmiddel, wat bovendien dan weer leidt tot minder vertrouwen in de munt, waardoor ook de eigen Amerikaanse belangen geschaad worden, zegt Poetin.

Chinees-Russische vriendschap

Poetin deed zijn uithaal niet toevallig geflankeerd door de Chinese president. Xi Jinping is op driedaags staatsbezoek in Rusland en is in een handelsoorlog verwikkeld met de Verenigde Staten. De voorbije dagen hebben de twee leiders uitvoerig hun vriendschap en strategische alliantie beklonken. Ze vinden elkaar meer en meer in hun gedeelde vijand aan de andere kant van de oceaan.

SPIEF

Het Sint-Petersburg Internationaal Economisch Forum (SPIEF) is een jaarlijks terugkerend zakenevenement met duizenden sprekers en gasten van over de hele wereld. De Russische president is ook steeds aanwezig, en er zijn hooggeplaatste eregasten, zoals dit jaar Xi Jinping. SPIEF is wat te vergelijken met het Wereldeconomisch Forum in Davos.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen