Politie onderzoekt nazisympathieën van Vlaams Belang-raadslid uit Stabroek

De politie onderzoekt of Jef Leffelaer, een gemeenteraadslid van Vlaams Belang uit Stabroek strafbare feiten gepleegd heeft toen hij enkele jaren geleden marsliederen en propagandamuziek van de nazi's likete op het internet. Vlaams Belang neemt alvast afstand.

De feiten kwamen aan het licht door een onbekende twitteraar. Die zette foto's online, waarop de favoriete muziek van Jef Leffelaer, Vlaams Belanggemeenteraadslid in Stabroek, te zien is. Leffelaer zette er ook commentaar bij: "Zij vochten toen voor een ideaal, nog steeds het onze."

VB-gemeenteraadslid in Stabroek Jef Leffelaer verheerlijkt de collaborateurs van SS Langemarck met als comment “dat we nog steeds vechten voor dezelfde idealen als hun” (sic).

De burgemeester van Stabroek, Rik Frans (N-VA), diende meteen een klacht in bij de lokale politie en wil laten onderzoeken of de feiten strafbaar zijn. "Meer kan ik voorlopig niet doen dan hem te wijzen op de waardigheid van het ambt."

Gele kaart

Klaas Slootmans, woordvoerder van Vlaams Belang, is duidelijk: "Wij nemen in de meest duidelijke woorden afstand van wat Jef Leffelaer gepost heeft op YouTube. Als uit het onderzoek van de politie zou blijken dat er strafbare feiten gepleegd zijn, dan is dat iets anders. Maar iedereen is onschuldig tot het bewijs van het tegendeel."

"We trekken vandaag een gele kaart, er is een waarschuwing geweest, maar we gaan de man nog niet ontzetten uit de partij. Daarvoor zijn de feiten veel te lang geleden gebeurd. De man heeft zich verontschuldigd, hij neemt er afstand van, en voor ons is de zaak daarmee gesloten."
Slootmans vermoedt dat het niet toevallig is dat de feiten net nu, tijdens de regeringsonderhandelingen, naar boven komen.

Meest gelezen