Reddingsoperatie voor de knoflookpad in Limburg

Natuurpunt gaat het leefgebied van de knoflookpad verbeteren in Peer, Hechtel en Houthalen. Want die soort is één van de meest bedreigde amfibieën in Vlaanderen. Ze komt nog maar op drie locaties voor in Midden-en Noord-Limburg.

Natuurpunt gaat in de Dommelvallei in Peer, Hechtel en Houthalen verschillende poelen aanleggen. "Want de knoflookpad heeft natuurlijk water nodig om zich voort te planten maar dat water mag niet te zuur zijn," legt Wim Sauwens van Natuurpunt uit.

"En in de buurt van die poelen gaan we voor losse grond zorgen zodat die pad zich kan ingraven. Dat kan in een heideterrein zijn of op een schraal grasland." Natuurpunt werkt voor de reddingsoperatie samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeentebesturen. 

Sterk geurtje

De knoflookpad heeft haar naam niet gestolen. "Als de pad gestresseerd is, ruikt ze naar knoflook", vertelt Sam Van De Poel van Natuurpunt. "We gaan er van uit dat de pad daardoor haar belagers op afstand kan houden."

"De knoflookpad heeft ook iets mysterieus want ze is moeilijk op te sporen. Want overdag graaft ze zich in onder de grond. 's Nachts maakt ze wel geluid, maar alleen als ze onder water zit. Dus je moet al bijna op 1 meter van de pad staan, om ze te kunnen horen. In Zonhoven hebben we het aantal knoflookpadden alleen met een onderwatermicrofoon kunnen bepalen omdat er in dat gebied ook veel luidruchtige boomkikkers leven." 

DNA

Natuurpunt kon begin dit jaar aan de hand van DNA-analyses nauwkeurig bepalen waar de soort precies leeft. Er zijn stalen genomen op 60 locaties. Zo werd ontdekt dat de knoflookpad ook op een derde plaats in Limburg voorkomt.

Meest gelezen