Het leven zoals het soms royaal is: een stijlvolle just married in Monaco en throwback naar een Ierse "rot op" 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Monaco heeft de dochter van prinses Caroline stijlvol eeuwige trouw beloofd. Ivanka Trump wipte deze week even binnen bij de Oranjes in Huis ten Bosch en de Nederlandse koning Willem-Alexander dacht terug aan een vakantie van 40 jaar geleden in Ierland. Koning Filip en collega's Felipe en Margrethe hebben momenteel hun handen (met eigenlijk hetzelfde) vol, en druk, druk, druk was het ook voor de hele koninklijke familie in Zweden.

Feest in Monaco

In Monaco is Charlotte Casiraghi (32), de dochter van prinses Caroline, in het huwelijksbootje gestapt met de Franse filmproducent Dimitri Rassam (37), zoon van voormalig Bondmeisje Carole Bouquet (uit "For your eyes only"). Het is voor beiden hun eerste huwelijk. De burgerlijke plechtigheid voltrok zich in het prinselijke paleis van oom prins Albert in Monaco, de religieuze viering zou voor ergens in de zomer zijn.

Charlotte en Dimitri hadden voor de wet een outfit aan van Anthony Vaccarello, van modehuis Yves Saint Laurent. Charlotte koos voor een korte, steengrijze japon met lange mouwen, opgesmukt met kant en drie strikken. "Onconventioneel. Anders dan wat je zou verwachten", klonk het in de pers die blijkbaar iets traditioneels op het oog had.   

(scroll voort onder de foto's

Aan de trappen van het paleis.
Eric MATHON Palais Princier

Met beide moeders erbij (links prinses Caroline, rechts Carole Bouquet):

Voor de receptie en het avondfeest ruilde Dimitri zijn blauwe maatpak voor een smoking en koos Charlotte voor strak achteruitgekamde haren en een witte jurk met blote schouders en de diamanten Cartier-halssnoer van wijlen actrice en prinses Grace Kelly, haar grootmoeder. Het avondfeest zou plaatsgevonden hebben in de tuinen van de villa van mode-ontwerper Karl Lagerfeld, een hechte vriend van prinses Caroline, die in februari overleed. De villa bevindt zich niet ver van de stranden van mondain Monte-Carlo. 

Palais Princier

Dimitri verscheen in juni 2017 voor het eerst officieel op het toneel aan de zijde van Charlotte en de andere Grimaldi's tijdens de internationale jumping van Monte-Carlo. Het koppel heeft sinds oktober samen een zoontje Balthazar dat het levenslicht zag in het Prinses Grace-ziekenhuis.

Dimitri heeft al een dochter uit een eerdere relatie en Charlotte een zoon Raphaël met de bekende Franstalige komiek Gad Elmaleh. Begin dit jaar deden geruchten de ronde dat Charlotte en Dimitri hun verloving hadden verbroken. Charlotte ontkende dat via een persbericht en liet weten de juridische stappen te onderzoeken die genomen konden worden tegen de "schandaalpers".  

Ivanka even in Den Haag en Huis ten Bosch

Amerikaans president Donald Trump en first lady Melania hebben een staatsbezoek gebracht aan het Verenigd Koninkrijk. In hun kielzog reisde Trumps dochter en adviseur Ivanka naar Londen mee.

Zij maakte van de gelegenheid gebruik om de oversteek te maken van Londen naar Nederland waar ze in Den Haag de Global Entrepreneurship Summit (GES) in het gezelschap van prins Constantijn, de broer van koning Willem-Alexander, bijwoonde. Op de conferentie - georganiseerd samen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken - bogen bedrijven zich twee dagen lang over innovatieve oplossingen voor kwesties rond voedsel, water, energie, gezondheid en connectiviteit. 

2019 Getty Images

FOTO BOVEN: Ivanka op de achtergrond met de Britse prins Harry in Londen. Op de voorgrond de Queen en vader Trump op stap tijdens het staatsbezoek.

FOTO ONDER: even later met prins Constantijn in Den Haag.

Ivanka, die zelf nog een mode-imperium uitbouwde maar vorig jaar stopte,  werd ook op paleis Huis ten Bosch ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima om te praten over "de economische versterking van vrouwen", een thema dat Máxima en Ivanka na aan het hart ligt.

De koningin en presidentsdochter kennen elkaar al langer, via panelgesprekken op de W20's, conferenties met vrouwen uit de G20 (de grootste economieën ter wereld). "Ik bewonder haar passie en leer bij van haar", liet Ivanka al eens over Máxima optekenen. Máxima studeerde economie aan de katholieke universiteit van Argentinië, verrichtte voor verscheidene bedrijven onderzoek naar financiële markten en was aan de slag bij Deutsche Bank vóór ze trouwde in 2002.

Ivanka Trump links, Máxima Zorreguieta rechts.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Throwback Thursday naar 1978

Het Nederlandse hof publiceerde deze week onder de noemer "Throwback Thursday (tbt)" ook een foto uit de oude doos op Instagram. Aanleiding is het staatsbezoek aan Ierland van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Op onderstaande foto staat hij (helemaal rechts met rubberlaarzen aan) met zijn ouders, prins Claus en toen nog prinses Beatrix en broers Constantijn, Johan Friso en neefje Carlos de Bourbon de Parme. 

Alle Nederlandse pers opgerot!

Een jonge - en brutale - Willem-Alexander

Wat de foto uiteraard niet verraadt, is dat de 11-jarige Willem-Alexander niet bijster opgetogen is met de aanwezige pers. Het zijn de laatste rustige jaren voor Beatrix koningin wordt (in 1980) en het gezin gebonden raakt aan allerlei officiële verplichtingen.

Tijdens bovenstaand persmoment op vakantie in Ierland roept Willem-Alexander dan ook vol overtuiging én wellicht tot enige gêne van zijn ouders: "Alle Nederlandse pers opgerot!" Het lot als Nederlandse troonvolger woog jarenlang zwaar op de jonge prins. Zelf zei hij op zijn 50e verjaardag over zijn tienerjaren: "Ik was een gemiddelde puber: gewoon héél vervelend en brutaal."

Formaties: koning Filip is niet de enige

Onze koning is dezer dagen niet de enige die extra werk heeft gekregen met de verkiezingen. Terwijl Filip donderdag informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) langer aangesteld heeft, heeft zijn Spaanse collega koning Felipe na twee dagen van consultaties waarnemend premier Pedro Sánchez belast met de regingsvorming.

Die keuze is niet verrassend: Sánchez is een socialist en de socialistische partij won de verkiezingen van eind april duidelijk, maar de PSOE heeft geen meerderheid. Onderhandelingen zijn dus nodig om met een andere partij in zee te gaan.

Koning Felipe en Pedro Sánchez.

Ook in Denemarken zijn er verkiezingen geweest. Koningin Margrethe en kroonprins Frederik kregen op paleis Amalienborg bezoek van premier Lars Løkke Rasmussen die zijn ontslag kwam aanbieden.  De sociaaldemocraten grijpen de macht in het Scandinavische land, de populistische anti-immigratiepartij,  de Deense Volkspartij (DF), zat in het kamp waar de klappen vielen.

Er worden alvast langdurige formatiegesprekken verwacht. Margrethe ontmoette de partijen om uit te vissen wie een poging moet ondernemen een regering te vormen. Die consultatieronde heet "Dronningerunde" (of het koninginnerondje). Het is uiteindelijk Mette Frederiksen, partijleider van de sociaaldemocraten, geworden, zoals in onderstaand communiqué van het paleis gesteld werd: 

Druk, druk, druk op Zweedse feestdag

De Zweden hebben hun nationale feestdag - 6 juni - donderdag gevierd. Op die dag werd koning Gustaf I, uit de invloedrijke en adellijke Vasa-familie, gekozen en splitste het land zich af van Denemarken.

Om de dag feestelijk in te zetten, werden drie nieuwe foto's van prinses Estelle en prins Oscar verspreid. De kinderen van kroonprinses Victoria zijn te zien in de tuinen van slot Haga, de woonst van het gezin. Een stralende Estelle in traditionele klederdracht en haar ondeugende broer zijn samen op pad en plukken bloemen. 

Op de dag zelf gaan de vrouwen van de koninklijke familie ook in blauw-gele jurken gekleed. Prins Carl Philip en zijn vrouw Sofia openden de deuren van het koninklijke paleis in Stockholm voor iedereen en er was gratis muziek en hapjes. Het koninklijke paar Carl XVI Gustaf en Silvia vierde in de provincie Dalarna waar ze onder meer nieuwe Zweedse burgers verwelkomden. Kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel genoten van een concert en balletvoorstelling door de Koninklijke Opera en schoolkinderen in Hagapark. Later op de dag volgden een rondrit met koets en een receptie.

Ook prinses Madeleine was aanwezig, weliswaar zonder echtgenoot Christopher O'Neill die op het laatste nippertje moest afzeggen omdat hun oudste kinderen (Nicolas en Leonore) koorts maakten en niet konden vliegen. Madeleine woont opnieuw in Florida (VS) en zakte deze week met dochtertje Adrienne al af om in Zweden haar eerste kinderboek "Stella en het geheim" voor te stellen.

Enkele sfeerbeelden:

Koningin Silvia en koning Carl Gustaf.
Belga
Prinses Victoria zit vooraan neer, in lange bloemetjesjurk met zonnebril.
Kungahuset/Facebook
Prins Daniel met zijn kinderen en schoonzus Madeleine.
Kungahuset/Facebook

Meest gelezen