Videospeler inladen...

Britse Queen schouwt jaarlijkse militaire parade van "Trooping the Colour" (en ook Meghan Markle is erbij)

In Londen heeft vandaag de jaarlijkse militaire parade plaatsgevonden voor de verjaardag van Queen Elizabeth. Zo goed als de hele koninklijke familie - inclusief de onlangs bevallen Meghan Markle - was erbij. In totaal namen meer dan 1.400 kleurrijk uitgedoste militairen en 300 paarden daaraan deel. 

"Trooping the Colour" is al meer dan 260 jaar een traditie ter ere van de verjaardag van de regerende koning of koningin in Groot-Brittannië. Dat valt niet geheel samen met de verjaardag, want koningin Elizabeth II verjaarde op 21 april. Haar echtgenoot Phillip wordt maandag 98, maar hij neemt niet langer deel aan dat soort activiteiten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Wie er wel was, was de zo goed als volledige koninklijke familie, ook Meghan Markle, die onlangs bevallen is van haar zoontje Archie en vader prins Harry. Een opvallende aanwezige was ook premier Theresa May die voor de laatste keer als regeringsleider optrad. Tijdens het groeten van de bevolking op het balkon van Buckingham Palace was er ook een "flyby" van de Royal Air Force met -ter gelegenheid van de 75e herdenking van D-day- ook enkele oudere vliegtuigen.

De parade zelf vond plaats op de Horse Guards Parade, een groot plein in het centrum van Londen en in de naburige straten. Er namen meer dan 1.400 militairen en 300 paarden deel. De meeste militairen staken in de typische rode jassen en droegen berenmutsen. Er waren voor de gelegenheid ook meer dan 400 muzikanten opgetrommeld. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Trooping the Colour" is een jaarlijkse parade ter gelegenheid van de verjaardag van de monarch, al valt die niet altijd op de dag zelf. De traditie is al meer dan 260 jaar oud en slaat vooral op de voorstelling van de vaandels van de deelnemende regimenten. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen