Videospeler inladen...

Duizenden Venetianen betoogden tegen het aanmeren van cruiseschepen in hun lagune

In Venetië hebben meer dan 4.000 inwoners betoogd tegen de komst van grote cruiseschepen in de stad. Volgens hen levert dat de bewoners erg weinig op, maar leiden die grote schepen wel tot veel overlast en vervuiling. 

Volgens getuigen zouden er ongeveer 4.000 mensen op straat zijn gekomen in Venetië. Enkele anderen hielden een protest met scheepjes op de kanalen. De directe aanleiding was een ongeluk begin deze week. Toen is een groot cruiseschip tegen de kade en een kleinere toeristenboot gebotst. Daarbij zijn een aantal gewonden gevallen.    

Bekijk hieronder beelden van het protest en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Toch gaat het niet om dat ene enkele ongeluk alleen. Veel Venetianen zijn de komst van de erg grote cruiseschepen tot vlak bij het San Marcoplein in hun stad grondig beu. Volgens hen wil burgemeester Luigi Brugnaro de stad omvormen tot een drijvend themapark en zouden de inwoners plaats moeten maken voor de toeristen.

Jaarlijks bezoeken 30 miljoen toeristen Venetië en dat is veel te veel, volgens de inwoners die al eerder beperkingen hadden geëist. Vooral de bezoekers van cruiseschepen zijn niet welkom, want die verblijven meestal slechts enkele uurtjes in de stad en geven er weinig uit. 

De grote schepen zouden ook veel vervuilen, zowel de lucht als het water, en hun komst in de lagune van Venetië, betekent ook een erg grote waterverplaatsing die de fundamenten van de huizen zou beschadigen. 

Grote cruiseschepen kunnen tot vlak bij het San Marcoplein en het Dogepaleis varen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen