Videospeler inladen...

Duizenden Venezolanen halen voedsel en medicijnen in Colombia na heropening grens

Duizenden Venezolanen zijn de grens met Colombia overgestoken, om daar voedsel en medicijnen te kopen. De grens tussen beide Zuid-Amerikaanse landen was maandenlang gesloten en ging gisteren weer open.  Veel Venezolanen lijden onder de zware economische en politieke crisis in het land. Er kan bijna geen voedsel of medicatie meer worden ingevoerd door een tekort aan buitenlandse valuta.

President Nicolas Maduro (foto onder) kondigde eergisteren aan dat Venezuela gedeeltelijk de grenzen met Colombia heropent, bijna vier maanden na het sluiten ervan vanwege een ruzie met Bogota over humanitaire hulp. Venezuela's zelfverklaarde interim-president Juan Guaido had toen geprobeerd om hulp over de grens te krijgen en dat werd door Maduro beschouwd als een voorwendsel voor een militaire interventie.

De verklaring van Maduro over de heropening van de grenzen kwam er enkele uren nadat de Verenigde Naties bekendmaakten dat sinds november meer dan één miljoen Venezolanen het land hebben verlaten.

AFP or licensors

Bezoek van actrice Angelina Jolie

Hollywood-actrice Angelina Jolie ging naar Colombia als speciaal gezant van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Ze bezocht een vluchtelingenkamp waar Venezolanen verblijven en ze sprak met de president Iván Duque.

Jolie zei dat ruim 20.000 Venezolaanse kinderen staatloos dreigen te worden door de crisis en wil dat de internationale gemeenschap meer geld geeft aan Colombia, Peru en Ecuador die de meeste kinderen opvangen. De president hoopt dat het bezoek van Jolie wereldwijd de aandacht zal trekken van de Venezolaanse migratiecrisis. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder de beelden van Angelina Jolie  bij de Venezolaanse vluchtelingen in Colombia:

Videospeler inladen...

Meest gelezen