In kaart: in deze 23 woonzorgcentra kunnen mensen met jongdementie voortaan voordeliger terecht

In 23 Vlaamse woonzorgcentra kunnen mensen die op jonge leeftijd dementeren voortaan voordeliger terecht. Dat meldt Het Belang van Limburg en bevestigt uittredend Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Zij krijgen er een korting van 25 euro per dag. Daarvoor had Vandeurzen al eerder 3 miljoen euro vrijgemaakt.

Naar schatting 1.800 mensen in Vlaanderen hebben jongdementie. Dat betekent dat ze vóór hun 65e tekenen van dementie vertonen. Wanneer de zorg voor hen groter wordt, moeten zij mogelijk naar een woonzorgcentrum verhuizen, met alle financiële troebelen van dien voor hun omgeving.

"Mensen worden dan geconfronteerd met facturen van meer dan 2.000 euro per maand", legt Jurn Verschraegen uit, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. "Vaak gaat de partner minder werken, zijn er kinderen die studeren, moeten leningen worden afbetaald." 

750 euro per maand

Om daaraan tegemoet te komen maakte uittredend Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in september vorig jaar 3 miljoen euro vrij. Het geld moest dienen om de rusthuisfactuur voor mensen met jongdementie te verlagen. 

Nu zijn ook de 23 instellingen (zie kaart hieronder) geselecteerd waar dat zal gebeuren. Zij zullen een korting van 25 euro per dag geven als zij mensen met jongdementie opvangen en voor die opvang ook bijkomend personeel aanwerven. "Het gaat toch over een korting van zo'n 750 euro per maand", zegt Verschraegen. "Daar komt nog eens de zorgverzekeringspremie van 130 euro per maand bovenop."

(Lees verder onder de kaart)

Het gaat om 200 plaatsen. "Dat is 1 woongelegenheid per 15.000 inwoners tussen de 30 en 64 jaar per provincie", weet Verschraegen. "We moeten natuurlijk zien of dat op termijn voldoende zal zijn. Dat zal van de vraag afhangen en of die nu niet zal stijgen na deze tegemoetkoming. En of we dan dit systeem moeten uitbreiden."

Wachtlijsten

Moeten die mensen met jongdementie niet worden erkend als mensen met een beperking? Verschraegen zegt dat dat de oorspronkelijke vraag ook was. "Maar met de verkiezingen in aantocht en met de tijd die nodig was om deze regelgeving te maken, was dat geen optie meer."

De wachttijden bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap lopen zo op dat veel mensen met jongdementie, op het moment dat men recht zou hebben op een tegemoetkoming, al overleden zouden zijn

Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Daar kwamen ook de wachtlijsten bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) bovenop. "Die wachttijden lopen zo op dat veel mensen met jongdementie, op het moment dat men recht zou hebben op een tegemoetkoming, al overleden zouden zijn. Dat konden we ons niet veroorloven. Dus dat is een probleem waar we in de toekomst ook zeker aandacht aan moeten besteden."

Meest gelezen