Foto Kurt

Kunstenaar Koen Vanmechelen ziet zijn beeldjes op het containerpark: "Wie denkt er nu aan om zoiets te doen?"

Op het containerpark van Gullegem in West-Vlaanderen werden tientallen beeldjes van het oorlogskunstwerk “Coming World Remember Me” gevonden. Met dat kunstwerk - dat 600.000 terracottabeeldjes telde - herdacht kunstenaar Koen Vanmechelen vorig jaar de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Nog geen jaar geleden konden mensen de beeldjes van het kunstproject nog gratis komen ophalen. "Ik was natuurlijk geschrokken, dat zoiets ook maar kan gebeuren", reageert Vanmechelen.

In november vorig jaar veroorzaakte de actie nog een heuse “beeldjesstorm”. Honderden mensen wilden één, of meerdere, van de 600.000 beeldjes uit het kunstproject in hun bezit hebben. De beeldjes konden initieel gratis worden opgehaald, maar na een stormloop van mensen die tientallen beeldjes meenamen, besloot de gemeente om ze zelf uit te delen.

Er is veel tijd en energie gekropen in het werk en daar zijn ook heel erg veel positieve zaken uit voortgekomen
Koen Vanmechelen, kunstenaar

Nog geen jaar later zijn er tientallen beeldjes gespot in een container op de vuilnisbelt van Gullegem. “Ik ben best geschrokken, ieder beeldje staat voor iemand die gestorven is voor onze vrijheid”, zegt kunstenaar Koen Vanmechelen. "Dit scenario had ik zeker niet zien aankomen."

Toch relativeert Vanmechelen de actie. "Als je het totaalplaatje bekijkt, is dit maar een klein minpuntje. Er is veel tijd en energie gekropen in het werk en daar zijn ook heel erg veel positieve zaken uit voortgekomen", zegt Vanmechelen. "In het algemeen zijn mensen daar ook erg respectvol mee omgegaan. Ik krijg nu nog iedere dag mails en foto's van waar de beeldjes terecht zijn gekomen."

De gemeente heeft meteen actie ondernomen toen ze de afbeelding zagen. De beeldjes werden opgehaald op het containerpark en zullen veilig worden bewaard. "Dat doet me dan weer denken aan een soort reddingsoperatie, zoals die er tijdens de Eerste Wereldoorlog ook waren", zegt Vanmechelen. "Kunst gaat altijd wel over de weerspiegeling en de commentaar die op de maatschappij geleverd wordt. Die weerspiegeling vind je ook in zekere zin hierin terug."

Meest gelezen