Man achter valse F-16-mails is N-VA'er uit Limburg

De valse mails die vorig jaar opdoken in het dossier van de vervanging van onze F-16's, blijken afkomstig van een gepensioneerde mijnwerker uit Limburg die ook lokaal actief is bij de N-VA. Dat schrijft De Morgen. N-VA ontkent iets met de hele zaak te maken te hebben. Mogelijk gaat het om een fantast.

In mei vorig jaar duiken er bij twee federale oppositiepartijen, SP.A en de fractie Vuye & Wouters (twee ex-N-VA'ers), mails op die zogezegd afkomstig zijn uit het leger zelf. De mails gaan over een delicaat dossier dat dan politiek beslecht moet worden: de (dure) vervanging van onze F-16-gevechtsvliegtuigen.

"De levensduur van de F-16's kan verlengd worden"

Uit de mails, die zogezegd interne informatie weergeven die wordt uitgewisseld tussen kopstukken bij defensie, moet blijken dat de F-16's nog langer kunnen meegaan. Het zou met andere woorden niet kloppen wat N-VA-minister van Defensie zegt, dat de toestellen absoluut vervangen moeten worden. De fractie Vuye & Wouters is wantrouwig tegenover die documenten, maar oppositiepartij SP.A komt er wel mee naar buiten.

Met de teksten in de hand eist SP.A-voorzitter John Crombez het ontslag van minister van Defensie Vandeput. Want Vandeput zou relevante informatie hebben achtergehouden. Al gauw blijken de mails vals en het dossier ontploft in het gezicht van de SP.A-voorzitter. Crombez moet toegeven dat hij niet zeker is van zijn informatie.

Afzender is lokaal N-VA-lid

De krant De Morgen publiceert vandaag wie achter deze valse mails zit. Het gaat om de zestiger M.D., een gepensioneerd mijnwerker en tot voor kort actief in het bestuur van een lokale N-VA-afdeling in Limburg. Op dit moment is de man gewoon partijlid. De krant achterhaalde zijn identiteit door zijn telefoonverkeer. N-VA bevestigt alleen dat de man partijlid is en neemt afstand van deze hele zaak. "De partij heeft hier niets mee te maken", aldus woordvoerder Joachim Pohlmann.

Fantast? Of politieke agenda?

De hele zaak is bijzonder vreemd. Was dit een maneuver om de geloofwaardigheid van de oppositie onderuit te halen of is M.D. een fantast? Sommigen in de N-VA-top noemen hem alvast zo. Anderen, die hem kennen van de lokale partij-afdeling, kunnen niet geloven dat hij zoiets gedaan zou hebben. De man zelf ontkent volgens De Morgen alles, al is de bewijslast tegen hem overweldigend. M.D. reageerde niet op vragen van onze redactie.

Meest gelezen