© Heritage Auctions

Net geen miljoen euro voor kaft van "Kuifje in het land van de Sovjets"

In het Amerikaanse Dallas is de orginele illustratie van de eerste kaft van een Kuifje-strip onder de hamer gegaan voor 1,125 miljoen dollar (992.000 euro). Dat heeft het veilinghuis Heritage Auctions verklaard.

Het Amerikaanse veilinghuis heeft de originele illustratie van "Kuifje in het land van de Sovjets" uit 1930 geveild voor net geen miljoen euro. De tekening werd op 13 februari 1930 gepubliceerd en toont Kuifje op reportage in het land van de Sovjets, terwijl hij uit een boomstam een propellor maakt voor zijn vliegtuig. Zijn hondje Bobby kijkt naar hem, helemaal ingepakt in verbanden.

Hergé publiceerde de avonturen van "Kuifje in het land van Sovjets" vanaf januari 1929 elke week in de krant Le Petit Vingtième, het kinderkatern van de Belgische krant Le Vingtième Siècle. Door het succes van de strip wordt Kuifje uitgebreid van 8 naar 16 pagina's en vanaf 13 februari 1930 wordt de strip los van de krant gepubliceerd, met als allereerste kaft de tekening die geveild werd. In september 1930 wordt dan de eerste echte strip "Tintin au pays des Soviets" gepubliceerd.

De meeste oude kaften van de Kuifje-strips bevinden zich in het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve. De tekening die zaterdag verkocht werd in Dallas is gemaakt met Chinese inkt en waterverf, en is door Hergé gehandtekend. De tekening werd door Hergé aan de krantenuitgever overgemaakt om op de kaft te drukken, en werd uiteindelijk in Brussel gevonden. De identiteit van de verkoper en de koper worden niet vrijgegeven.

Kuifje breekt regelmatig verkooprecords tijdens veilingen. Zo gingen oude kaften en tekeningen al voor meer dan 1 miljoen euro onder de hamer.

Meest gelezen