De Ethiopische premier Abiy Ahmed bij zijn aankomst in Khartoem gisteren.

Premier van Ethiopië komt bemiddelen in Soedan na bloedbad onder demonstranten

De Ethiopische premier Abiy Ahmed roept op tot een snelle overgang naar de democratie in zijn buurland. Hij heeft in Khartoem gepraat met leden van de militaire junta en vertegenwoordigers van het volksprotest. Intussen zijn opnieuw enkele opposanten opgepakt.

"Het leger, de bevolking en de politieke krachten moeten moed en verantwoordelijkheid tonen en snel een overgang naar de democratie in Soedan op gang brengen", zei premier Ahmed in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

De Ethiopische leider wil daar bemiddelen nu het tot een breuk is gekomen tussen de legertop die de macht in handen heeft en de leiders van het democratisch protest. Hij heeft er gepraat met generaal Abdel Fatah al-Burhan, de leider van de Militaire Overgangsraad en met de leiders van het volksprotest. 

Na afloop zei juntaleider al-Burhan dat hij opnieuw overleg wil met de oppositie, maar het is toch geen goed teken dat twee oppositieleiders kort na hun gesprek met de Ethiopische premier in Soedan werden opgepakt. De voorbije dagen zijn al wel meer leiders van de oppositie meegenomen door mensen in militair uniform naar een onbekende plaats. Het is niet duidelijk waar die worden vastgehouden. (Lees verder onder de foto).

De straten van Khartoem zijn grotendeels verlaten de voorbije dagen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Sfeer van terreur in Khartoem"

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel doden er nu maandag zijn gevallen toen militairen een kamp van de betogers nabij het legerhoofdkwariter hebben opgedoekt. Officieel zijn er daarbij 60 doden gevallen, maar medici en de oppositie spreken over 113 doden. Zo zouden veel slachtoffers van de repressie in de Nijl zijn gegooid. Er zouden ook meer dan 780 gewonden zijn gevallen.

De straten in Khartoem zijn sindsdien grotendeels verlaten op patrouilles van het leger en de beruchte paramilitaire eenheid RSF (Rapid Support Forces) na. Vooral die laatsten zouden mensen hebben gedood. Getuigen spreken over "een sfeer van angst en terreur" in Khartoem, bedoeld om de leiders van het protest te intimideren.

De Afrikaanse Unie heeft intussen Soedan geschorst als lid als reactie op het geweld van de junta. Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten dringen aan op terughoudendheid van het leger en nieuwe onderhandelingen met de betogers. Ethiopië heeft dus op eigen houtje een bemiddelingsrol opgenomen. De Arabische Staten in de Golf (Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten) en Egypte steunen de junta, maar dringen ook aan op een nieuwe dialoog.

Een patrouille van de Rapid Support Forces of de voormalige "Janjaweed-militie" in Khartoem.

Meest gelezen