Videospeler inladen...

Na felle rukwinden: stelling ingestort in Tienen en opletten voor losgerukte takken en omgewaaide bomen

U hebt het vast gemerkt of u hebt het vast horen waaien: felle rukwinden waren ons deel vannacht en deze ochtend. De onstuimige wind veroorzaakte hier en daar ook problemen op het spoor, op de weg of op fietspaden. Op verschillende plaatsen waaiden bomen om, werden takken losgerukt en moest er dus geslalomd worden. In Tienen stortte vanmiddag door de felle rukwinden ook een grote stelling in.

Het KMI had gisteren met rukwinden tot 80 km/u (en meer) al code geel afgekondigd en Binnenlandse Zaken had het noodnummer 1722 voor niet-dringende interventies geactiveerd. Maar er kwamen niet massaal veel oproepen binnen, zoals eerder deze week bij het zware onweer met wateroverlast en hagelbuien.

VRT

Wel heeft de wind vannacht en vanochtend heel wat takken losgerukt of bomen laten omwaaien met de nodige hinder op fietspaden, wegen en het spoor tot gevolg. Zo kwam rond 1 uur vannacht ter hoogte van Melle een boom op de bovenleiding terecht. Een trein die van Brussel onderweg was naar Oostende, kwam stil te staan in de buurt van Schellebelle. Er waren zo'n 150 passagiers aan boord. De trein reed uiteindelijk met 2 uur vertraging het station van Gent-Sint-Pieters binnen.

Ook tussen Landen en Borgworm kwam een boom op de sporen terecht, maar een halfuur later konden de treinen al opnieuw normaal rijden. Tussen Oostakker en Beervelde kwam rond 6.30 uur een afsluiting in de sporen terecht. Daar was een tijdlang één spoor versperd. Tussen Leuven en Haacht was vanmorgen een boom omgewaaid en op het spoor gevallen. Daardoor reden er even geen treinen op de lijn.

Op het festival Gladiolen in Olen werd uit veiligheidsoverwegingen even voor middernacht het hoofdpodium ontruimd waardoor het concert van Triggerfinger werd opgeschoven. En de E314 tussen Genk en Maasmechelen, richting Nederland, was volledig versperd door een boom. 

Stelling ingestort in Tienen

Rond 11 uur zorgden enkele felle rukwinden in Tienen voor het instorten van een grote stelling. De stelling was afgespannen met stofdoeken, waardoor de hele constructie veel wind opving en snel naar beneden kwam. "Er is gelukkig niemand gewond geraakt, al bij al een geluk bij een ongeluk", noemt burgemeester Katrien Partyka het voorval.

De stelling is tegen de gevels aan de overkant van de straat gevallen, waardoor een huis en een appartement heel wat glasschade opliepen. Ook twee auto's die geparkeerd stonden voor de woningen werden zwaar beschadigd.

Lees verder onder de foto.

Pas in de late namiddag rustiger

De rukwinden houden nog een tijdje aan. Pas in de late namiddag en avond werd het rustiger. De zuidwestenwind waaide vrij krachtig tot krachtig in het binnenland en zeer krachtig aan zee. Er waren rukwinden tot 80 à 90 km/u.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier "Het weer" met Frank Deboosere:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen