Videospeler inladen...

Transgenders mogen geen bloed en plasma meer geven: "Te weinig onderzoek om te weten of dat veilig is"

Voortaan mogen transgenders geen bloed of plasma meer doneren. Dat besliste het Rode Kruis Vlaanderen en schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens de hulporganisatie is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar het bloed van wie van geslacht is veranderd, waardoor dat mogelijk niet veilig is. Transgenders zouden onder meer een risicogroep kunnen vormen voor hiv-besmettingen.

Wie bloed of plasma wil doneren, moet een medische vragenlijst invullen, met vragen zoals leeftijd en gewicht. Sinds 29 april is die vragenlijst uitgebreid: bloeddonoren moeten ook invullen of ze van geslacht zijn veranderd. Wie daar "ja" op antwoordt, wordt geweigerd. "We weten niet goed hoe transgenders biologisch en fysiologisch in elkaar zitten", zegt Marjolein Van daele, woordvoerster van Rode Kruis Vlaanderen.

Indien onderzoek aantoont dat transgenders geen risicogroep zijn, kan de maatregel geschrapt worden
Marjolein Van daele, woordvoerster Rode Kruis Vlaanderen

"Zeker voor transgenders in transitie weten we nog niet hoe we de biologische parameters moeten interpreteren", vult Van daele aan. "Dat moeten we eerst met zekerheid weten, voor we kunnen bekijken of die uitstellingsgrond behouden moet worden of niet." Het Rode kruis laat weten dat het over een voorlopige voorzorgsmaatregel gaat. "Indien onderzoek aantoont dat transgenders geen risicogroep zijn, kan de maatregel geschrapt worden."

Dat transgenders mogelijk een risicogroep vormen voor hiv-besmettingen, is maar een van de vele potentiële redenen waarom de bloeddonaties niet veilig kunnen zijn. "De maatregel komt er vooral uit voorzorg. Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek om daar concrete uitspraken over te doen", zegt Van daele. Het Rode Kruis Vlaanderen werkt samen met Transgender Infopunt (TIP) om te onderzoeken wat de mogelijke risico's kunnen zijn.

Toch vindt het Transgender Infopunt de aanleiding voor de maatregel moeilijk te verklaren. Ook zij zien dat er zeer weinig onderzoek is naar het bloed van de transpopulatie. "We weten niet juist wat het risico inhoudt", zegt Joz Motmans van het TIP. "Er zijn enkele studies uit in Zuid-Amerika en Azië die aantonen dat de kans van hiv-besmettingen bij de transpopulatie op 20 procent ligt. Onder meer op basis van die literatuur heeft het Rode Kruis die beslissing genomen. Toch zijn die studies niet helemaal representatief:  er werd bijvoorbeeld enkel gekeken naar transvrouwen of naar sekswerkers."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen