Videospeler inladen...

Mexico pakt illegale migratie aan, president Trump schrapt op de valreep heffingen op producten

De Verenigde Staten en Mexico hebben een akkoord bereikt over de aanpak van illegale migratie. De voor maandag geplande invoering van importheffingen op Mexicaanse producten wordt daarmee opgeschort. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter gemeld. Trump had eerder al in zijn kaarten laten kijken door te stellen dat er "een goede kans" was op een akkoord met buurland Mexico.

Vorige week nog maakte president Trump bekend dat hij een tarief van 5 procent ging heffen op alle goederen die vanuit Mexico de Verenigde Staten binnenkomen. De invoering van importheffingen op Mexicaanse producten  is nu "voor onbepaalde tijd" van de baan, aldus de president.

Mexico heeft er volgens Trump mee ingestemd om krachtige maatregelen te nemen om de migratiestroom door het land en naar de zuidelijke Amerikaanse grens, in te perken. Details over de overeenkomst worden binnenkort door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijgegeven.

 Mexico zou de Nationale Garde inzetten bij de grens met Guatemala, om migranten al in een vroeg stadium tegen te houden. De VS zou ook meer migranten, van wie de asielvraag nog niet rond is, kunnen terugsturen. Zij moeten dan wachten in Mexicaanse opvangkampen.  

Tarief ging gradueel opgetrokken worden

Trump gebruikte invoerheffingen tot nu toe vooral als wapen in de strijd om betere handelsvoorwaarden te bewerkstelligen met landen als China. In het geval van Mexico eiste Trump dat het land meer doet om de instroom in de VS van migranten tegen te gaan.

De heffing van 5 procent zou vanaf 10 juni ingaan en vanaf 1 juli verhoogd worden tot 10 procent indien Mexico niet voldoende stappen ondernam om onder meer het probleem van migratie aan te pakken. Vanaf dan zou het tarief gradueel worden opgetrokken naar 15 procent vanaf 1 augustus, 20 procent vanaf 1 september en naar 25 procent vanaf 1 oktober.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen