AP2011

VS legt nieuwe sancties op aan grootste Iraanse petrochemisch bedrijf en aan buitenlandse filialen

De Verenigde Staten leggen nu ook sancties op aan PGPIC, het grootste petrochemische bedrijf in Iran dat volgens Washington mee de elitetroepen van de Revolutionaire Wachten in dat land financiert. Dat bedrijf heeft ook filialen in Groot-Brittannië en in de Filipijnen.

Volgens Washington financieren Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC) en diens 39 filialen mee het korps van Pasdaran of Revolutionaire Wachten in Iran. Omdat dat korps ook actief is buiten Iran (in onder meer Irak, Syrië, Libanon,...) is dat volgens de VS een bedreiging voor de stabiliteit van het Midden-Oosten.

Dit is een waarschuwing dat we druk zullen blijven uitoefenen op bedrijven die financiële banden hebben met de Revolutionaire Wachten

Steve Mnuchin, VS-minister van Financiën

De nieuwe sancties slaan dus op dat bedrijf, maar ook op de buitenlandse filialen in Groot-Brittannië, de Filipijnen en de Verenigde Arabische Emiraten. Bovendien worden ook bedrijven uit derde landen die zaken doen met PGPIC bedreigd met sancties vanuit de VS als ze hun banden met het Iraanse concern niet doorknippen.

PGPIC is het grootste petrochemische bedrijf in Iran; goed voor 40% van de petrochemische activiteiten in dat land en de helft van de uitvoer van producten uit die sector. Het is dus een belangrijke speler.

Waarnemers menen dat het een logische volgende stap is van Washington om de Iraanse economie grotendeels droog te leggen. Eerder had de VS ook al de sancties tegen de Iraanse olie-industrie, banksector en andere onderdelen van de economie verstrengd. 

Teheran wijst de sancties af en beschouwt die als een bewijs dat het voorstel tot dialoog van president Donald Trump niet ernstig te nemen is. Enkele weken geleden waren de spanningen in en rond de Perzische Golf hoog opgelopen na enkele aanvallen op tankers en pijpleidingen, maar intussen is de sfeer daar wat bekoeld. Blijkbaar willen zowel de VS als Iran een echte confrontatie op zee vermijden.

 

Meest gelezen