Water in Gentse Blaarmeersen niet langer overal besmet: 2 van de 3 zones opnieuw open

Het water van de Gentse Blaarmeersen is niet langer in alle zones besmet. Dat blijkt uit een onderzoek van stalen van het water. Maandag was in het water een verhoogde concentratie van de E. coli-bacterie gevonden. Daarom had de Vlaamse Milieumaatschappij afgeraden om het water te betreden. Twee van de drie zones zijn nu opnieuw toegankelijk voor het publiek.

De verhoogde concentratie van het E. coli-bacterie is niet al te zorgwekkend. De bacterie is in veel gevallen niet schadelijk voor de mens. Toch kan het bepaalde vormen van darm- en maagklachten, koorts en misselijkheid veroorzaken. Daarom werden de drie zones: de bad- en zwemzone, de sport- en zwemzone en de duikzone tijdelijk gesloten.

Het recreatieverbod werd inmiddels in die eerste twee zones opgeheven. De duikzone blijft voorlopig dicht, omdat de E. coli-norm er nog altijd overschreden is. Wanneer de derde zone opnieuw open zal gaan, is nog niet duidelijk.

"De uitbaters van de het sport- en recreatiepark zullen zelf stalen van het water nemen om de kwaliteit te onderzoeken", zegt Jan Dhaene, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Als uit die stalen blijkt dat het water opnieuw van goede kwaliteit is, kan het recreatieverbod opgeheven worden." De Vlaamse Milieumaatschappij raadt nog steeds ten stelligste af om in of op het water in de duikzone te gaan.

Meest gelezen