Videospeler inladen...

Britse kandidaat-premier Boris Johnson wil "brexit-factuur" van 40 miljard niet betalen aan Europa

In zijn eerste campagne-interview, met de Sunday Times, spreekt Boris Johnson zijn veto uit tegen de beloofde uitstapkosten van 39 miljard pond (zo'n 44 miljard euro) voor de uitstap uit de Europese Unie. Johnson wordt getipt als grote kanshebber om Theresa May op te volgen als partijleider en Brits premier. Maar ook andere kandidaten zijn aan hun campagne begonnen met straffe uitspraken, beloftes en kritiek. 

De strijd om de opvolging van Theresa May is al volop losgebarsten. Morgen krijgen de kandidaten een volle dag om hun kandidatuur in te dienen bij het partijbestuur. Van de elf conservatieve politici die al gezegd hebben dat ze de job van premier ambiëren, gaan de namen van Boris Johnson, Jeremy Hunt en Michael Gove het meest rond.

Boris Johnson heeft zijn eerste campagne-interview gegeven aan de Sunday Times. Johnson is een felle voorstander van de brexit. Als hij premier wordt, dan wil hij de Europese Unie geen echtscheidingskosten afbetalen voor de uitstap. "Die 39 miljard pond is van ons", klinkt het. Als Johnson premier wordt, beschouwt hij de uitvoering van de brexit als zijn belangrijkste eerste opdracht, met of zonder deal. Maar de uitstapkosten wil hij als een stok achter de deur houden om een beter akkoord met de Europese Unie af te dwingen.  Johnson wil ook komaf maken met de zogenoemde "backstop", de noodoplossing voor de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. 

Hard onderhandelen

Boris Johnson wil in elk geval een hardere lijn aanhouden over de brexit en in het Verenigd Koninkrijk zelf een stevig Conservatief beleid voeren. Hij noemt zich de enige die "het land kan loodsen tussen (de Griekse zeemonsters) Scylla en Charybdis, Labourleider Corbyn en brexitpartijleider Farage, naar kalmer water". 

Maar intussen zitten de uitdagers ook niet stil en brengen ze ideeën aan voor de brexit en hun eigen beleid. Sajid Javid belooft geld om een oplossing te vinden voor de Ierse grenskwestie. Op die manier wil hij nieuwe onderhandelingen met de Europese Unie in gang zetten. 

Minister Michael Gove (foto onder) belooft in zijn interview met de Sunday telegraph, om de BTW af te schaffen en meer te investeren in kleine bedrijven en regio's met weinig economische productiviteit. Gove wil zonder twijfel de aandacht afleiden van de rel rond zijn cocaïnegebruik van 20 jaar geleden. 

Gove gaf toe dat hij als jonge journalist van de Times de harddrug had gebruikt. De toegeving werd in de pers als hypocriet bestempeld, omdat Gove in diezelfde periode "druggebruikers uit de middenklasse" bekritiseerde. (lees voort onder foto)

Iedereen beging jeugdzonden

De politieke drugshonden blijven trouwens snuffelen in de archieven van de kandidaten, want intussen weten we ook al dat Dominic Raab ooit cannabis rookte, dat Rory Stewart  opium rookte op een trouwfeest in Iran en dat Jeremy Hunt als jonge 'backpacker' in India een cannabisdrankje dronk.

Ook Boris Johnson zelf gaf al in 2007 toe dat hij als student in Oxford cocaïne en cannabis uitprobeerde. "Het had geen psychotropische gevolgen", zei hij toen. Met andere woorden: zijn verstand, emoties en gedrag zijn er niet door veranderd...

Definitieve lijst

Elf Conservatieve politici hebben al laten verstaan dat ze wat graag Theresa May willen opvolgen. Morgen krijgen ze tot 17 uur Britse tijd de kans om hun nominatie in te dienen bij het partijbestuur. Elke kandidaat moet gesteund worden door minstens acht andere Conservatieve parlementsleden. Door die verstrengde regel zou al een aantal kandidaten kunnen afvallen.  Tegen 20 juli zou de winnaar bekend moeten zijn. 

AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen