Derde Bunkerdag lokt 10.000 kijklustigen naar West-Vlaanderen

De derde jaarlijkse Bunkerdag heeft zondag ongeveer 10.000 bezoekers naar zeventien locaties gelokt. De organisatie van de Provincie West-Vlaanderen en Atlantikwall Raversyde maakt deel uit van het project "Atlantikwall Europe", waar ook zes andere landen aan deelnemen.

Het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust bevindt zich in het Provinciedomein Raversyde in Oostende. Zo kon de jarenlang gerestaureerde Batterij Aachen worden bezocht. De nieuwe inrichting van het bunkercomplex uit de Eerste Wereldoorlog geeft een uniek beeld van de toenmalige Duitse kustverdedigingslijn. Ook de Batterij Saltzwedel Neu uit de Tweede Wereldoorlog was open voor het publiek.

De organisatie blikt tevreden terug op de derde editie van de Bunkerdag. "Er was heel veel volk, in Raversyde hadden we meer dan 2.600 bezoekers", zegt coördinator-conservator Mathieu De Meyer. In totaal mocht het evenement ongeveer 10.000 mensen verwelkomen. "Alle activiteiten waarvoor je moest reserveren, waren op voorhand volzet. Ook op andere plaatsen werden we overstelpt door bezoekers."

De meeste locaties bevonden zich aan de kust, zoals in Knokke-Heist, Middelkerke en Koksijde. In het bunkercomplex De Halve Maan in Oostende moesten extra gidsbeurten ingelast worden. Ook de commandobunker uit de Koude Oorlog in De Panne was één van de blikvangers. De geschutsbunker in Blankenberge, voor het eerst te bezoeken, trok ook veel bezoekers.

Ook in het binnenland openden enkele bunkercomplexen hun deuren. Zo was er veel interesse voor de Hollandstellung in Lapscheure, een deelgemeente van Damme. In Zedelgem werd dan weer het voormalige munitiedepot en een krijgsgevangenenkamp opengesteld. Het Oost-Vlaamse Adegem was de enige locatie buiten West-Vlaanderen.

In de toekomst wil de organisatie meer locaties in andere provincies en Zeeuws-Vlaanderen aan boord krijgen. "Het is ook onze bedoeling om nog meer activiteiten gericht op kinderen te voorzien", aldus Mathieu De Meyer. De Bunkerdag is oorspronkelijk een Nederlands initiatief en was daar op 25 mei al aan zijn zevende editie toe. Ook de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Noorwegen sprongen in 2018 mee op de kar. De komende jaren zal voortgewerkt worden aan een Europese Bunkerdag.

Meest gelezen