Videospeler inladen...

"Een miljoen" Hongkongers betogen tegen mogelijkheid uitlevering verdachten aan China: "Dit is zaak van leven of dood"

In het Chinese autonome gebiedsdeel Hongkong is vandaag massaal betoogd tegen plannen om de uitlevering van verdachten aan China mogelijk te maken. Veel Hongkongers vrezen dat hun aparte wetssysteem - beloofd bij de overdracht aan China in 1997 - ondermijnd zou worden. In de loop van de nacht is het tot rellen gekomen bij het parlement van Hongkong.

Volgens de organisatoren zijn er meer dan een miljoen betogers op straat gekomen. De overheid van Hongkong houdt het op 240.000 betogers. Er is alleszins een massa volk op de been gekomen tussen Causeway Bay en Wanchai en het parlement van Hongkong en het zakelijke en bestuurlijke district staat vol met mensen. Het zou alleszins om een van de grootste betogingen ooit in Hongkong gaan. In het gebiedsdeel Hongkong wonen officieel 7,5 miljoen mensen.

De demonstratie werd gesteund door een breed gamma van mensen: van de democratische oppositie tot aanhangers van de pro-Chinese regering van Hongkong, studenten, sociale en religieuze organisaties en zakenlui en zelfs lokale rechters. 

Dit is de eindstrijd, een zaak van leven of dood voor Hongkong. Daarom ben ik hier.

Betoger in een interview met de BBC

In de loop van de nacht is het tot rellen gekomen toen betogers probeerden om de LegCo (Legislative Council of "parlement") te bestormen en er slaags raakten met de politie die de wapenstok en pepper spray inzetten. In die buurt zijn ook het Governor House, het politiehoofdkwartier en de iconische Bank of China gevestigd. 

Bekijk hieronder beelden van de relletjes en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het gaat zeker om de grootste demonstratie sinds het "Paraplu-protest" van 2014 toen vooral jongeren de straat opgingen, maar het aantal van  500.000 betogers uit 2003 is vrijwel zeker geëvenaard. Toen betoogden de inwoners van Hongkong met succes tegen de invoering van "strikte veiligheidswetten", die er onder druk van het protest niet kwamen. De oppositie eist na het succes van de betoging van vandaag dan ook dat het wetsvoorstel op de uitlevering aan China nu ingetrokken wordt.

Ook buitenlandse regeringen zijn ongerust over de nieuwe wet waarover volgende week zou worden gestemd. Zij vrezen voor de reputatie van Hongkong als financieel centrum in het Verre Oosten als buitenlandse zakenlui dat zouden mijden uit vrees om uitgeleverd te worden aan communistisch China. De zaak is in een stroomversnelling gekomen enkele dagen na de 30e verjaardag van het bloedbad op het Tiananmen-plein in de Chinese hoofdstad Peking. 

(lees voort onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Aantasting van apart rechtssysteem van Hongkong"

De nieuwe wetten zouden bepalen dat mensen voortaan door Hongkong kunnen uitgeleverd worden aan de Volksrepubliek China en dus het slachtoffer zouden kunnen worden van willekeur, foltering of gedwongen bekentenissen. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Het gaat echter verder dan dat. Critici vinden de voorstellen een aanslag op het aparte rechtssysteem van Hongkong dat door China beloofd was toen Groot-Brittannië de kroonkolonie in 1997 overdroeg aan Peking. Nu is dat systeem sindsdien al sluimerend uitgehold, maar uitlevering aan China zou dat helemaal op de helling zetten. Inwoners van Hongkong genieten nu van vrijheden die ondenkbaar zijn in de Volksrepubliek en die willen dat zo houden, tenminste tot de afgesproken datum van 2047, een halve eeuw dus.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Bij de overdracht in 1997 hadden velen gehoopt dat China tegen die tijd zou evolueren naar een meer democratisch model, maar daar zijn tot nu toe weinig tekenen van. Omgekeerd probeert China Hongkong en het voormalige Portugese gebiedsdeel Macau eerder naar het eigen systeem om te plooien en dat verklaart de grote opkomst van vandaag. De voorbije jaren zijn uit Hongkong al uitgevers, schrijvers en andere critici van het Chinese communistische regime ontvoerd en later bleken die in een Chinese cel te zitten. De nieuwe wetsvoorstellen zouden dat dus zelfs wettelijk mogelijk maken.

Ook elders in de wereld is betoogd uit solidariteit met Hongkong. Dat was vanmiddag onder meer het geval op het Vrijheidsplein in Brussel. 

Ook in Brussel is er betoogd uit solidariteit met Hongkong. Foto: Veerle De Vos.
  • Gele stippellijn: "grens" tussen China en Hongkong
  • Blauwe cirkels: centrum Hongkong en betoging

Bekijk hieronder beelden van de indrukwekkende mensenmassa in de straten van Hongkong:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen