Als het regent in Delhi, druppelt het in Colombo: president Sirisena ontvangt premier Modi in Sri Lanka.
AP

Indiase premier Narendra Modi haalt banden aan met bondgenoten Malediven en Sri Lanka

De Indiase premier Narendra Modi biedt de kleinere buurlanden investeringen en steun in de strijd tegen moslimterreur aan. India wil de Malediven en Sri Lanka zo uit de Chinese invloedssfeer loodsen. Een rondreis door die landen is daarin een eerste stap.

Modi brengt vandaag een bezoek van enkele uren aan zijn zuidelijke buur Sri Lanka. Dat land werd onlangs getroffen door een terreurgolf door extremistische moslims gericht tegen de christelijke minderheid. De schok is daar nog niet helemaal verteerd en Modi speelde graag in op die gevoelens.

India zal vrienden in nood nooit vergeten

De Indiase premier Narendra Modi heeft een boodschap voor zijn buurlanden.

De hindoe Modi legde bloemen neer en ging bidden in de kerk van Sint-Antonius in Colombo, waar op paasdag 93 mensen zijn vermoord door moslimterroristen. In totaal zijn er toen meer dan 250 mensen gedood bij verschillende aanslagen in Sri Lanka. 

De Indiase premier bood Sri Lanka alle steun aan tegen moslimterreur. De Indiase geheime dienst had het buurland overigens gewaarschuwd vlak voor de aanslagen van Pasen, maar de Srilankanen hebben daar toen te weinig mee gedaan. 

Modi kwam uit de Malediven, een kleine archipel ten zuiden van India. Daar heeft hij de banden aangehaald met de nieuwe - en als pro-Indiaas beschouwde - premier Ibrahim Mohammed Solih die eind vorig jaar verrassend verkozen werd. (Lees verder onder de foto).

Met de verrassende verkiezingzege van Ibrahim Solih (links) heeft Modi er een vriend bij in de Maldiven.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

India slaat terug in rivaliteit met China

Het gaat echter over veel meer dan moslimterreur. De voorbije jaren had India met lede ogen gezien hoe China zijn invloed in de buurlanden uitbouwde met massale investeringen. Die hebben dan wel tot schuldenbergen in die landen geleid.

Het ongenoegen daarover heeft vorig jaar geleid tot een machtswissel op de Malediveneilanden, maar ook in Sri Lanka is er een machtsstrijd aan de gang tussen pro-Indiase en pro-Chinese politici.

Enkele dagen geleden werden ook de leiders van de Himalayastaten Bhutan en Nepal in Delhi warm onthaald door premier Modi.

(Lees verder onder de kaart van de Indische Oceaan).

  • Steunpunten van de VS (blauw), India (geel) en China (rood) in de Indische Oceaan
  • Merk op: Malediven en Sri Lanka kantelen richting India

India lijkt dus nu weer voor te staan op China in zijn nabije omgeving. Delhi kan niet enkel samenwerking tussen geheime diensten tegen islamitische terreur aanbieden, maar ook investeringen, zij het meer bescheiden dan die uit Peking. India geeft daarbij echter de voorkeur aan multilaterale investeringen, waarbij ook steeds meer Japan wordt betrokken.

De relaties met Pakistan vallen daar duidelijk niet onder. Die bondgenoot van China worstelt met een zware financiële crisis en India is niet van plan de aartsvijand in Islamabad te hulp te snellen. Integendeel: het inperken van de Chinese invloed in de buurlanden is vanuit Delhi gezien evenzeer bedoeld om Pakistan te isoleren in de regio. India is de bloedige terreuraanslag van enkele maanden geleden in Kashmir niet vergeten. 

Meest gelezen