Videospeler inladen...

Jinnih Beels analyseert verlies van SP.A: "Te veel naar de portemonnee gesproken, te weinig naar het hart"

Jinnih Beels (SP.A) vindt dat haar partij tijdens de kiescampagne onvoldoende naar de kiezers heeft geluisterd. "We zijn er niet in geslaagd om een antwoord te bieden op de zaken waar de mensen van wakker liggen", zei ze vanmorgen in "De zevende dag". Ze ziet ook geen mogelijke gevolgen voor de Antwerpse coalitie indien N-VA een Vlaamse regering vormt met Vlaams Belang.

Jinnih Beels (SP.A) stelde zich als Antwerps schepen van Onderwijs, Jeugd, Integratie en Inburgering op als kandidaat-burgemeester op verkiezingsdag. Tot op heden blijft ze bij die beslissing. "Als Bart De Wever daadwerkelijk vertrekt en Vlaams minister-president wordt, komt er een vacature vrij. Wij kunnen die perfect invullen", zegt ze. 

"Jonge generatie heeft tijd nodig"

Beels relativeert haar persoonlijk verlies tijdens de verkiezingen en wil zich vooral focussen op haar positie als schepen. "Er is een groot verschil tussen lijsttrekker en lijstduwer, dan ben je nu eenmaal minder zichtbaar." Over het verlies van haar partij is ze kritischer, maar daarom vindt ze de uitslag nog niet slecht. "De jonge generatie is zich aan het vestigen, maar heeft tijd nodig om dat te doen. We gaan de komende dagen nog samenzitten en lessen trekken uit de verkiezingsuitslag."

We zijn er niet in geslaagd om een antwoord te bieden op de zaken waar mensen van wakker liggen
Jinnih Beels, SP.A

Waar het wel fout liep tijdens de verkiezingen, was de manier waarop er naar de kiezers geluisterd werd, benadrukt Beels. "We zijn er niet in geslaagd om een antwoord te bieden op de zaken waar de mensen van wakker liggen, zoals veiligheid en migratie. De campagne was goed, maar onvoldoende. We hebben een aantal doelgroepen, jongeren bijvoorbeeld, niet aangesproken."

Vorige week was oud SP.A-minister Frank Vandenbroucke nog kritisch over de campagne van zijn voormalige partij. Hij stelde zich vooral vragen bij de manier waarop de partij het thema koopkracht behandelde. Daarin geeft Beels hem gelijk. "We hebben te veel gesproken naar de portemonnee van de mensen en te weinig naar het hart. We hebben onvoldoende naar de mensen geluisterd", zegt Beels.

Antwerpen blijft Antwerpen

De uitslag van de verkiezingen zal volgens Beels geen effect hebben op het Antwerps bestuur. "Stel dat Vlaams Belang een partij vindt om mee te regeren, is dat geen breuklijn voor Antwerpen. We hebben een duidelijk bestuursakkoord dat we ongeacht welke coalitie er gevormd wordt zullen uitvoeren." Beels sluit wel de mogelijkheid uit dat ze met Vlaams Belang in een coalitie zouden stappen. Ze zou het vreemd vinden als N-VA die beslissing wel zou maken. 

De nieuwe voorzitter moet de partij opnieuw op het juiste spoor brengen. Iemand met ballen aan z'n lijf

Jinnih Beels, SP.A

Tot slot geeft Beels aan dat ze zichzelf geenszins als kandidaat-partijvoorzitter naar voren wil schuiven. Wie de nieuwe partijvoorzitter dan wel wordt, kan ze niet voorspellen. "Het is niet aan mij om te beslissen wie de nieuwe voorzitter moet worden. Het zal iemand moeten zijn die de partij opnieuw op het juiste spoor kan brengen, iemand met ballen aan z'n lijf."

Bekijk hieronder het integrale interview uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen