Videospeler inladen...

Pierre Wunsch van de Nationale Bank: "Gevoel bij mensen is anders, maar we zijn niét al 10 jaar aan het besparen"

De gouverneur van de Nationale Bank van België, Pierre Wunsch, is geen voorstander van een lange formatie. "Hoe sneller er een nieuwe federale regering is, hoe beter", klinkt het in "De zevende dag" op Eén. Wunsch spreekt ook een gevoel tegen dat leeft onder de bevolking, dat van onophoudelijke besparingen. "We zijn niét al 10 jaar aan het saneren", stelt hij.

Informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) stuurden  eerder deze week zelf aan op een snelle vorming van een federale regering. Een formatie van 541 dagen zoals in 2010 "is niet mogelijk", zei Vande Lanotte.

Ook Wunsch van de Nationale Bank is duidelijk geen voorstander van een lange formatie. "Het moet zeker sneller gaan, beter dan de vorige keer. De situatie is beter dan de vorige keer, maar niet zo goed als in 2017. Wij hopen dat de bodem bereikt is en dat de wereldeconomie zich kan herstellen vanaf 2020."

We kennen een stabiele groei

Wunsch wil een nieuwe regering die de hervormingen van de afgelopen jaren voortzet. Het is belangrijk dat het begrotingstekort (11 miljard euro) verder wordt weggewerkt. Volgens hem is een begroting in evenwicht mogelijk op voorwaarde dat de nieuwe regering keuzes maakt. Hij pleit voor hervormingen die het sociale model behouden. "De wereld verandert, we hebben geen tijd om stil te staan."

Wunsch benadrukt dat België een groei kent. "Onze economie houdt stand in vergelijking met Duitsland. We kennen een stabiele groei, maar er is onzekerheid over het herstel van de wereldeconomie."

Bij de mensen leeft het gevoel dat er constant bespaard wordt, ze zijn die besparingen moe, kaart presentator Lieven Verstraete aan. Wunsch spreekt dat gevoel tegen. "We zijn niét 10 jaar aan het saneren." En ook: "We zijn een van de weinige landen ter wereld waar de ongelijkheid niet gestegen is."

Nog volgens de gouverneur van de Nationale Bank moet de nieuwe regering buffers aanleggen tegen een nieuwe economische crisis en moet ze inspanningen leveren om de kosten van de vergrijzing op te vangen. 

Bekijk hier het volledige gesprek met Pierre Wunsch in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen