Videospeler inladen...

Oppositie in Soedan roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid

Oppositieleiders in Soedan, in Oost-Afrika, roepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid tot er een burgerregering wordt gevormd. De koepel van de pro-democratische beweging reageert op het bloedige legeroptreden eerder van de week. De spreekwoordelijke druppel was de arrestatie van twee oppositieleiders en een woordvoerder. Sinds de val van de vorige president Bashir twee maanden geleden is het  onrustig in Soedan.

Gisteravond kondigde de koepel van oppositie, activisten en rebellenbewegingen aan dat ze pas stopt met de burgerlijke ongehoorzaamheid wanneer een burgerregering zichzelf kenbaar maakt op de staatstelevisie. 

Ongehoorzaamheid is een vreedzame manier om het meest krachtige wapenarsenaal ter wereld op de knieën te krijgen. 

SPA (Sudanese Professionals Association)

De aankondiging gisteravond volgde op de plotse arrestaties door het leger van twee oppositieleiders. Ze hadden gepraat met de Ethiopische premier Ahmed Abiy, die in Soedan was komen bemiddelen tussen de oppositie en de nieuwe militaire overgangsraad.

Mohammed Esmat is een politieke oppositieleider. Hij werd vrijdag gearresteerd kort na zijn ontmoeting met premier Abiy. Ismail Jalab, die gisteren samen met zijn woordvoerder werd opgepakt, is een leider van de rebellengroep SPLM-N. Ook hij had met de Ethiopische premier overlegd. (zie foto onder, Abiy is de man met de zonnebril)

Het zit muurvast

De burgeroppositie zegt dat de bemiddelingspoging van premier Abiy niets heeft uitgehaald. Zelf had ze al eerder van de week gezegd niet met de militaire overgangsraad te willen praten, na de bloedige ingreep van veiligheidsdiensten tegen demonstranten. Die hielden een sit-in voor het hoofdkwartier van het leger. Ze zaten daar al van voor de vorige president Bashir was afgezet op 11 april.

Bij die legeroperatie vielen vele tientallen doden. De oppositie spreekt van een bloedbad en van een klimaat van terreur in de hoofdstad. Ook vanuit het buitenland kwamen afkeurende reacties. Soedan werd ook uit de Afrikaanse Unie gezet.

Hoe lang de burgerlijke ongehoorzaamheid zal duren is niet duidelijk. In mei had de oppositie al eens opgeroepen tot twee dagen staking. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen