dpa

Eén week na feestelijke voorstelling: pas gerestaureerd historisch zeilschip zinkt na aanvaring in Duitsland

In de buurt van Hamburg is de 19e eeuwse schoener "Elbe Nr. 5" na een aanvaring met een vrachtschip gezonken. Nauwelijks een week geleden was het schip feestelijk voorgesteld na een lange restauratie. De "Elbe Nr. 5" dateerde uit 1883 en was het laatste overgebleven houten zeilschip dat in Hamburg gebouwd werd.

De schoener maakte een pleziertochtje op de gelijknamige rivier in de buurt van Hamburg toen die werd geramd door een vrachtschip uit Cyprus. De zeilboot begon meteen te zinken. 

Alle 43 opvarenden konden worden gered, maar vijf onder hen raakten gewond. Een van hen zou er erg aan toe zijn. Dat er geen doden vielen, is wellicht het gevolg van een kleiner ongeluk in de buurt, waardoor er vijf boten van de reddingsdiensten in de omgeving waren.

(Lees verder onder de foto). 

De "loodsenschoener" Elbe Nr. 5 in betere tijden. Foto: Nordevent GmbH.

De schoener ligt nu op de bodem van de Elbe en enkel de masten steken nog boven het water uit. Het is niet duidelijk of het wrak nog gelicht kan worden. Nauwelijks een week geleden was het schip feestelijk ingehuldigd nadat het in Denemarken een restauratie van 1,5 miljoen euro had meegemaakt. 

De "Elbe Nr. 5" werd in 1883 te water gelaten en was het laatste overblijvende houten zeilschip dat in Hamburg is gebouwd. Het schip is 37 meter lang en was een "Lotschenschoner", of schoener die loodsen naar schepen op de Noordzee moest brengen vooraleer die naar Hamburg konden varen. In de jaren 20 werd het vaartuig uit dienst genomen en verkocht aan de Amerikaanse avonturier Warwick Thomas. 

In 2002 kocht de Hamburg Maritieme Stichting het schip van een antiekhandelaar en keerde het terug naar Duitsland. Na een restauratie was de "Elbe Nr. 5" dan vorige week begonnen aan een nieuwe carrière als pleziervaartuig. 

Meest gelezen