Videospeler inladen...

Presidentsverkiezingen Kazachstan: interimpresident Tokajev haalt 70 procent van de stemmen volgens exitpolls

Zoals verwacht heeft interimpresident Kassym-Jomart Tokajev zondag de presidentsverkiezingen in Kazachstan gewonnen. Hij haalt ongeveer 70 procent van de stemmen, zo blijkt uit exitpolls die door de staatsmedia verspreid werden.

Het ziet er naar uit dat de grote favoriet voor de overwinning bij de presidentsverkiezingen in Kazachstan de verkiezingen gaat winnen. Volgens de exitpolls haalt Kassym-Jomart Tokajev 70 procent van de stemmen. De 66-jarige Tokajev is een beschermeling van de 78-jarige Noersoeltan Nazarbajev, die eerder dit jaar na 30 jaar aan de macht onverwachts een stap opzij zette. Nazarbajev stelde Tokajev toen als interimpresident aan.

Zijn dichtste rivaal, Amirjan Kossanov, haalt volgens de exitpolls 15,39 procent van de stemmen

De presidentsverkiezingen in het autoritair bestuurde Kazachstan werden overschaduwd door protesten en honderden arrestaties.

Manifestaties zijn zeldzaam in de immense Centraal-Aziatische staat. Afwijkende meningen worden niet getolereerd sinds Kazachstan drie decennia geleden onafhankelijk werd van de Sovjetunie.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen