Videospeler inladen...

Siegfried Bracke (N-VA) ziet zijn partij niet regeren met Vlaams Belang: "Te veel verschillen, net zoals met de PS"

Zorgwekkende uitspraken van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter over de mensenrechten of het anti-islamdiscours van diens partij zinnen voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) niet. Maar zeker ook economisch zouden Vlaams Belang en N-VA in een regering erg moeilijk overeenkomen, zo zegt hij in "De zevende dag": "Je zult op dezelfde punten botsen als met de PS."

"We moeten het cordon sanitaire (de politieke schutskring rond het Vlaams Belang, red.) laten schieten, het is een concept uit de vorige eeuw. Vlaams Belang moet worden behandeld als een andere partij. Je moet daarmee praten, je móét", vindt Siegfried Bracke (N-VA), die nadat hij niet verkozen is geraakt bij de federale verkiezingen de politiek achter zich laat. "Het domste wat er nu kan gebeuren, is om nu de deur dicht te doen voor Vlaams Belang."

Toch ziet Bracke zijn partij niet regeren met het Vlaams Belang. "Omdat er te veel verschillen zijn, net zoals er te veel verschillen zijn met de PS. We moeten economisch heel wat dingen aanpakken. Je kan niet zowel voor de linkse als voor de rechtse oplossing zijn. Vlaams Belang wilde 1.500 euro netto pensioen voor iedereen. Ik zou dat ook wel willen, wie niet? Maar hoe gaan we dat doen? Het Vlaams Belang spreekt zich daar hoegenaamd niet over uit."

Er zijn nog wel meer tegenstellingen met de N-VA. "In mijn ogen is het Vlaams Belang een pure anti-islampartij. En de N-VA is dat niet. Wel vinden we dat godsdienst iets moet zijn voor de privépraktijk. Religieuzen mogen de samenleving niet determineren, dat wil ik absoluut niet."

Vlaams Belang wilde 1.500 euro netto pensioen voor iedereen. Ik zou dat ook wel willen, wie niet? Maar hoe gaan we dat doen?

Siegfried Bracke (N-VA)

En dan is er nog de figuur van Filip Dewinter, die in het verleden al heel wat extreme uitspraken deed. "Dewinter is een van de elementen. Ik heb hem hier ooit horen zeggen dat de wetten van het eigen volk voor de mensenrechten komen. Ik vind dat fundamenteel. Het komt mij niet toe hierover een soort onderzoeksrechter te zijn, maar ik vind wel dat je over dat soort punten heel duidelijk moet zijn."

Oorlogstaal

De N-VA heeft bij deze verkiezingen heel wat stemmen verloren aan Vlaams Belang. Bracke trekt daar drie grote conclusies uit. "Ten eerste dat het migratiethema echt au sérieux moet worden genomen en dat we daar echt een antwoord op geven. Er is ook een sociaal-economische factor: er is een groep die echt moeite heeft om rond te komen en we moeten daar iets voor doen."

De laatste conclusie heeft volgens hem te maken met "de manier waarop men in dit land aan politiek doet". "Ik vind bijvoorbeeld dat je op je woorden moet letten", onder meer hintend naar de forse taal die N-VA-voorzitter Bart De Wever gebruikte tegenover zijn Vlaams Belang-collega Tom Van Grieken. "Ik heb al langer gezegd dat bij de N-VA het 'martiale taalgebruik', de oorlogstaal, moet stoppen. Je moet beleefd en vriendelijk zijn."

Ik heb al langer gezegd dat bij de N-VA het 'martiale taalgebruik', de oorlogstaal, moet stoppen. Je moet beleefd en vriendelijk zijn

Siegfried Bracke (N-VA)

De socialmediacampagne die de partij lanceerde rond het Marrakechpact bijvoorbeeld, had volgens Bracke "nooit mogen gebeuren". "Ik ga zelfs meer zeggen: men heeft dat intern ook nooit uitgelegd. Hoe is dit kunnen gebeuren in een systeem dat behoorlijk goed georganiseerd is?"

Dat de regering-Michel op het einde van de rit niets meer presteerde, wijt Bracke met name aan de afremmingsmanoeuvres van CD&V en Kris Peeters. "De mensen pikken dat niet. Dan heb je natuurlijk, wat Jean-Marie Dedecker heeft gezegd, het foertteken, de stem voor het Vlaams Belang."

175.000 euro

Bracke zwaait dus na 9 jaar politiek af op zijn 66e. Op de vraag of hij nu aast op de stoel van voorzitter van de raad van bestuur van de VRT zegt Bracke duidelijk: "Dat lijkt me geen goed idee. Nee dus."

Zijn uittredingsvergoeding van 175.356 euro zal hij ook niet laten schieten. "Waarom zou ik dat doen?" Het argument dat Bracke een goed pensioen zal krijgen, terwijl het systeem van de uittredingsvergoedingen bestaat voor politici die hun inkomen verliezen als ze niet herverkozen geraken, vindt hij niet voldoende. "Dit is een systeem, het bestaat en je hebt daar recht op", zegt hij, daarbij benadrukkend "dat we het al verschrikkelijk gedempt hebben". 

Bekijk hieronder het hele gesprek met Siegfried Bracke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen