Water in Blaarmeersen in Gent weer veilig voor zwemmers

In het zwemgedeelte van de Gentse Blaarmeersen is het opnieuw veilig om te zwemmen. In het duikgedeelte geldt er echter nog een zwemverbod, de concentratie e. colibacterie is er nog te hoog.

Begin juni werd een verhoogde concentratie van de e.colibacterie vastgesteld in het water van recreatiedomein Blaarmeersen in Gent. Daarom werden kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand afgeraden om te zwemmen. De bacterie kan maag- en darmklachten veroorzaken, gepaard met koorts en misselijkheid.

Maar dat verbod is nu gedeeltelijk opgeheven: "De concentraties zijn gezakt onder de norm, waardoor je perfect veilig het water in zou kunnen bij goed weer", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD). Zwemmen is echter nog niet mogelijk zolang er geen redders aanwezig zijn.

Duikers moeten nog wachten

Ook in het duikersgedeelte werd er vorige week een te hoge concentratie van de bacterie gevonden. "Die is ondertussen al gedaald, maar het is nog te hoog om er veilig in te zwemmen", zegt Bracke. Daarom mogen duikers nog niet in het water. Wanneer het daar veilig genoeg is, is nog niet duidelijk.

kasto80

Meest gelezen