Videospeler inladen...

Drie Russische kranten protesteren met zelfde voorpagina tegen arrestatie onderzoeksjournalist

In een zeldzaam gebaar van solidariteit openen drie grote Russische kwaliteitskranten vandaag met dezelfde voorpagina. Met de boodschap "Ik ben/wij zijn Ivan Goloenov" klagen ze de vervolging aan van de gereputeerde, kritische onderzoeksjournalist. Hij wordt beschuldigd van drugsfeiten, maar volgens zijn advocaat en medestanders zijn de bewijzen gefabriceerd.

Drie kranten die solidair met dezelfde krachtige, kritische boodschap komen:  het is in Rusland een zeer zeldzaam gegeven. Maar de kwaliteitskranten Kommersant, Vedomosti en RBK publiceren vandaag een gemeenschappelijk editoriaal, waarin ze een transparant onderzoek eisen in de zaak van de prominente onderzoeksjournalist Ivan Goloenov. In de open brief zeggen de kranten dat ze de bewijzen niet geloofwaardig vinden en dat ze niet uitsluiten dat zijn arrestatie te maken heeft met zijn werk als journalist.

Ivan Goloenov is een 36-jarige freelance journalist. Hij schrijft onder meer voor het Kremlin-kritische onlineproject Meduza, maar publiceerde voor tal van media, zoals ook Novaja Gazeta. Goloenov geniet veel aanzien door zijn onderzoeken naar frauduleuze financiële systemen in het stadhuis van Moskou en naar de corrupte zaken-elite in Rusland.

Gefabriceerde bewijzen?

Goloenov werd vorige week in Moskou opgepakt toen hij een afspraak had met een andere journalist. De politie vond naar eigen zeggen drugs in zijn rugzak, en zou ook in zijn appartement drugs gevonden hebben en allerlei materiaal om drugs mee te verhandelen. Volgens zijn advocaat en vrienden is het bewijsmateriaal gefabriceerd. De foto's die op de officiële website van de politie werden gepost na de huiszoeking zijn volgens zijn familie bijna allemaal ergens anders genomen. Ook zou het niet zijn handschrift zijn dat te zien is op de foto's. 

De politie moest later toegeven dat de meeste foto's inderdaad niet bij Goloenov thuis genomen waren, maar dat ze te maken hebben "met een ander crimineel onderzoek dat mogelijk verband houdt met zijn aanhouding."

De journalist kreeg klappen van de politie en werd twaalf uur lang vastgehouden zonder dat hij zijn advocaat mocht contacteren. Na protesten in Moskou en grote publieke verontwaardiging werd Goloenov uit hechtenis vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. Hij riskeert een celstraf van 20 jaar voor het illegaal verhandelen van drugs. 

Doodsbedreigingen

In Rusland worden kritische journalisten wel vaker lastiggevallen. In het verleden zijn er ook journalisten vermoord. Mensenrechtenactivisten en journalisten worden gearresteerd op basis van twijfelachtige aantijgingen. Zeker drugsfeiten worden gezien als een manier om (politieke) tegenstanders uit te schakelen.

Goloenov zei in de rechtbank dat hij doodsbedreigingen heeft gekregen. Ook het journalistieke platform Meduza zegt dat Goloenov de voorbije maanden bedreigd werd met de dood voor een verhaal waaraan hij bezig was. "We zijn ervan overtuigd dat hij onschuldig is," schrijft Meduza. "We hebben zelfs redenen om te denken dat Goloenov vervolgd wordt omwille van zijn journalistieke werk."

Kremlin "volgt aandachtig"

Het Kremlin volgt de zaak naar eigen zeggen aandachtig op. Woordvoerder Dmitri Peskov zegt dat de zaak "heel wat, of zelfs eerder veel vragen oproept", maar wil geen uitspraken doen over een gebrek aan vertrouwen in de ordediensten.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen